Кои храни не трябва да смесваме

Някои класически комбинации се оказаха вредни

Кои храни не трябва да смесваме | StandartNews.com

Някои от любимите ни кулинарни комбинации се оказаха вредни и не се препоръчват от специалистите, защото причиняват проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите, като някои от тях трябва да се консумират разделно, съветва шеф – готвачът Владимир Павлов пред радио „Спутник”.

Най-популярното ястие е месо с картофи. Но нишестето в картофите и животинските протеини в месото не са много съвместими и предизвиква ферментация в стомаха. Също така не се препоръчва да се съчетават месо с тестени изделия – освен, че това помага на килограмите да се увеличат, създава и чувство за тежест в стомаха, защото съчетанието на животински протеини и бавни въглехидрати се преработват трудно и бавно от организма, казва експертът, пише БГНЕС. 

Комбинацията от месо и плодове също води до дискомфорт. Най-добре е плодовете да се ядат 15-20 минути преди консумацията на месо или 2-3 часа след това. Горещите блюда се преработват значително по-продължително време, отколкото плодовете, които започват да се усвояват от организма само 15 минути след приема им. Най-подходящият тандем са месото и зеленчуците.

Доматите също не търпят всякакви продукти. Най-популярното съчетание от домати и сирене, моцарела или бяло саламурено сирене с чери домати, не е особено полезно. Комбинацията на доматите и сирената причинява засилено отлагане на сол. Доматите съдържат киселина, която влиза в реакция с калция, на който е богато сиренето, затова е добре да се ядат поотделно.

Домати и краставици също не е препоръчвана комбинация, защото при нея се разрушават определени витамини. Картофи и домати заедно се отразяват зле на стомаха – в този случай нишестето лишава доматите от техните полезни свойства и те ще станат единствено безполезен товар в стомаха.

Уникалният сезонен продукт, който не бива да се съчетава с каквото и да е, е пъпешът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай