Кога алкохолът е най-опасен

Учени посочиха три възрасти, през които той причинява най-много мозъчна щета

Кога алкохолът е най-опасен | StandartNews.com

Учени от Университета в Нов Южен Уелс посочиха три възрасти, при които употребата на алкохол е най-опасна. По време на проучването учените установиха, че дори умерената консумация на алкохол може да доведе до увреждане на мозъка и допълнителни последици.

Като първа опасна възраст за употреба на алкохол учените са посочили периода на престоя в утробата. Пиенето на алкохол по време на бременност може да доведе до намаляване на обема на мозъка и когнитивно увреждане на плода. Освен това, както подчертават учените, дори ниската и умерена консумация на алкохолни напитки от майката може да доведе до психологически и поведенчески разстройства при нероденото дете.

Втората опасна възраст е от 15 до 19 години. Авторите на изследването предупреждават, че употребата на алкохол при юноши ги заплашва с намаляване на обема на неокортекса и функционалната свързаност, нарушено развитие на бялото вещество в мозъка и леки до умерени дефицити в различни когнитивни функции.

Третата възраст е старостта. За възрастните хора пиенето ги излага на риск от деменция. Учените подчертават, че дори умереният прием на алкохол е опасен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай