Код червено в половин България

Код червено в половин България | StandartNews.com

Нова вълна от пожари обхвана страната. След големият пожара в Кърджалийско, лумна още по-голям в Хасковско. Огнената стихия непожали и Благоевградско и Варненско. Опасности от пожари бяха обявени в 14 области в страната. Останалите също са в пожарна готовност заради горещините и засушаването.

Над 300 сигнала за денонощие постъпват при огнеборците

Половин България пламна. Големите горещини, немарливостта на стопаните и сушата доведоха до серия от пожари. След големият пожар в Ардино, който възникна в петък на 29 юли, близо 1 500 дка борова гора са напълно изгорели, а общо засегнатите площи са над 1 800 дка. В неделния ден работата по окончателното му гасене продължи. Същевременно възникнаха пожари в няколко области на страната - Варненска, Хасковска, Софийска и Благоевградска. В 14 области в страната е обявен червен код за висока степен на пожароопасност, показва справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Най-сериозна е опасността в областите Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Сливен. Тази степен на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат също високите идекси оранжев и жълт за пожароопасност. Огнената стихия в Хасково продължава, но за щастие няма разрастване. Засегнатата площ е 8 хиляди дка
„Продължаваме гасенето, за момента се обхожда. Два големи фронта има пожарът. На място има 6 пожарни автомобила и 4 автомобила на горското стопанство. Засега обхождаме. Ще се включат още пожарни автомобили, още 30 души от хасковската пожарна също ще участват в гасенето. В щаба, който ще реши как да се процедира, ще участват директорът на пожарната и областният управител на Хасково. Те ще ръководят действията. Идва и тежка техника от „Марица Изток", каза главен инспектор Пламен Петков, началник на Оперативния център към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.
Петков увери, че няма опасност за близките населени места в района. И днес продължи работата на гасаческите групи. Те са подпомагани от хеликоптер на Министерството на отбраната.
Огън изпепели стопански двор в село Боянци. Стихията унищожи над 42 000 бали фураж, 10 тона жито и стара стопанска техника. Пристигналите на място пожарникари извели от горящите постройки над 350 животни. Спасени са и близо 90 тона жито. Другият голям пожар е в Благоевградско. Там се запали сметището в село Бучино. Днес огнената стихия бе потушена, но на място останаха екипи от пожарникари и полицаи, за да охраняват. „В гасенето са взели участие осем автомобила на пожарната, автомобил на ДГС-Симитли, десет служителя на ДГС-Благоевград и местно население", посочи областният управител Бисер Михайлов. Изгорели около 1 000 дка сухи треви и храсти и са унищожени около 7,5 дка лозя и необитаема сграда. Спасени са около 15 къщи и стотици дка лозя. Над 200 дка горска територия е обгоряла при пожара в землището между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево във Варненско. По-голямата част от изгорялата разтителност е бор, примесен с келяв габър и мъждрян. Останалата част е само келяв габър и лозя. Над 320 сигнала за произшествия са реагирали пожарникарите за последното денонощие, съобщиха от МВР. Близо 200 от пожарите са възникнали в сухи треви и лесоперигодни площи. Само за първите шест часа на днес са възникнали нови 32 пожара.

Стартира кампания "Съхрани гората на предците"

Кампания под надслов „Съхрани гората на предците" е обявена от Министерството на земеделието и храните. Това съобщи зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов, на дискусия в Смолян днес. Кампанията е по повод нападението от корояди върху боровите култури, което води до изсъхването им. Дискусията е организирана от земеделското ведомство със съдействието на МВР и пожарната. Доц. Костов каза, че в края на 60-те, 70-те и 80-те години на територията на страната са създадени около 1 милион хектара изкуствени гори, основно борови, като най-големият дял на тези гори е в Южноцентрално държавно предприятие в Родопите, Средни и Източни Родопи, по-малко в останалата част на страната. „Тези насаждания са създадени основно с противоерозионна и водноохранна цел и с цел да се създадат предкултура и първична гора, след която да се създадат в къси срокове и след около 35-40 години да се създадат нови насаждения от местни видове. За съжаление, тази втора част не е изпълнена изцяло и сегашното състояние на тези изкуствени насаждения е тревожно", поясни зам.-министърът. По думите му още тези, които са създали тези горски насаждения, са били наясно, че са създадени временно, като преднасаждения и са изпълнили своята противоерозионна функция. "Настъпилите промени в климата, които се изразяват в продължителни засушавания, валежи, по-големи от нормите, мокри снегове, те също допринасят за нанасяне на щети върху тези горски насаждения", каза още доц. Костов.

Високи температури и градушки

Опасно горещо се очаква да бъде времето в областите в Централна и Източна България. До 37 градуса ще достигнат термометрите в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Силистра, Русе, Велико Търново. Горещо ще бъде и в по Черноморието - в областите Бургас, Варна и Добрич. Температурите по морското крайбрежие обаче ще бъде малко по-ниски - до 30-32 градуса. Над западните райони от страната пък ще започне да се развива купеста облачност и до вечерта на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, предупреждават синоптиците. Очакват се и градушки. Максималните температури в тези райони няма да надхвърлят 30 градуса. Явленията ще продължат и през нощта срещу сряда. Почиващите на морето трябва да внимават от вторник, 9 август, когато вълнението ще започне да се усилва, най-вече на юг. В сряда ще е бурно навсякъде, към четвъртък-петък ще се успокои, но тогава има условия за поява на опасното мъртво вълнение, предупреди синоптикът. Около 5-8 август винаги има циркулация. В края на този период временно захлаждане и превалявания ще има отново в Северна България. А между 10 и 13 август сутрин по морето ще има по-ниски облаци и мъгли, които обаче бързо ще се вдигат.
Втората половина на месеца отново ще е суха и с високи температури. По-дългосрочните прогнози сочат, че и септември ще става за късна почивка.

Печен патладжан изпепели 8000 дка

Задържаха дядо и внук, приготвяли зимнина в лозето си

Големият пожар в Хасковско е пламнал заради немарливо отношение на стопаните, които слагат зимнина. Дядо Христо Янев и внукът му Димитриус отишли до лозовия масив в село Бориславци и запалили огън, за да могат да опекат патладжаните, които приготвят за домашните си консерви. В един момент излязъл вятър, огънят се разгорял, тръгнал към тревата и двамата не успели да го овладеят. Така пламъците прехвърлили към сухите треви, стигнали близките ниви и огнената стихия се превърнала в страшно бедствие. Пожарът в община Маджарово обхвана територии в землищата на селата Малки Воден, Бориславци и Малко Брягово. Двамата са задържани от полицията, като обвинения ще бъдат повдигнати на стопанина на имота - 67-годишният дядо Христо. Внукът му, който е на 21 години е освободен. Той е бил викан само за разпит. В полицията в Харманли е образувано досъдебно производство. Областният управител е обявил бедствено положение заради горския пожар, който изпепели над 8000 дка. Жителите на селото са притеснени, защото пламъците са съвсем близо до къщите им. "Разправят, че няма опасност, но на не повече от 500 метра са първите къщи. Цял ден сме под напрежение. Минаваха да пръскат с вода стените, но ни е страх", коментира местна жителка. В гасенето на огъня днес се включиха и 50 военни. В неделя премиерът Бойко Борисов нареди на властите да оказват съдействие, за да се изгасят по-бързо огнищата. Заради горещините се очакват проблеми и подпалване на нови огнища. В следобедните часове днес виновникът за пожара дядо Христо бе освободен. "Причина за това е, че е със здравословни проблеми, тъй като е с 3 байпаса на сърцето", заяви директорът на областната дирекция на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков.

Гл. инспектор Димитър Бришимов:
Хората да следят обстановката, никой не е застрахован

Хората трябва да следят пожарната обстановка чрез рзличните медии, да се вслушват в съветите на компетентните органи и да знаят, че никой не е застрахован от подобно бедствие. Това каза за Радио „Фокус" главен инспектор Димитър Бришимов, началник на аварийно-спасителния отряд към пловдивската пожарна. По думите му всички са длъжни да проявят бдителност и да си припомнят трагедиите през изминалите години. Бришимов каза още, че динамично се променя начина на превенция и борба с пожарите. „Всяка година нови предизвикателства изскачат и пред нашите инспектори, които се занимават с превенцията от пожари. През 2014 година имаше обилни снеговалежи. Една четвърт от дърветата в горите бяха повалени. Сега на места тези дървета все още не са разчистени и затварят противопожарните пътища, като в същото време вече са готови да горят интензивно. Това е едно ново явление, което досега не се е случвало – да се окаже, че снеговалежът е за проитивопожарната обстановка", коментира той. Според него ранните дъждове през август са спрели развитието и възникването на масови пожари.

Димитър Николов, кметът на Бургас

Не се отпускайте, натовареното лято не е свършило

Кметът Димитър Николов призова за пределна мобилизация всичките си подчинени структури и служители заради повишената опасност от пожари. Той заръча на екипите си да не се отпускат и предупреди, че натовареното лято не е свършило. Заради пожароопасната ситуация в горещините, кметът Николов инструктира кметовете на малките населени места в общината да бъдат в постоянна готовност и комуникация с гасаческите групи. Той очаква всички бургазлии да бъдат отговорни при боравенето с огън и бързо да сигнализират на 112 при пожар.

Задушлива миризма стресна благоевградчани

Задушлива миризма след голям пожар възникнал край Благоевград стресна местните хора. Оказа се,че няма опасност, вятърът разнасял миризма от изгорелия район. Пожарът тръгна в неделя от близко сметище и се разпростря върху лозя и сухи треви.
Пожароопасната обстановка в региона е силно повишена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай