КНСБ с 8 мерки за промени в енергийния сектор

Синдикатът и Браншовата камара на енергетиците с обща позиция

КНСБ с 8 мерки за промени в енергийния сектор | StandartNews.com

София. Осем мерки за промени в енергийния сектор предлагат КНСБ и Браншовата камара на енергетиците. Въвеждането на понятието "Енергийна бедност", е сред предложенията.

Въвеждане на социална такса върху оборота от произведения ток и насочване на средствата от нея към подпомагане на енергийно бедните българи, една от мерките на КНСБ за промяна, пише "Дарик".

В общата поцизиция на браншовиците и КНСБ се посочва, че трябва да има пълно премахване на преференциите за производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници и еднократен финансов одит на всички дружества в енергийния сектор.

Липсва последователност в енергийната политика на сегашните управляващи и дадоха за пример липсващата енергийна стратегия, обясняват от КНСБ. Осигуряване на средства, с които да се компенсират задълженията на НЕК, е друга мярка, която се посочва в позицията.

„Ние предлагаме нов модел, по който да се образува цената на електроенергията, и ДКЕВР да се съобразява с него, разбира се, както и начин, по който да бъде поеман от домакинствата. В момента имаме едни около 300 000 лица и случаи, които получават едни нищо не значещи пари и затова се харчат 80 млн. лв. Т.е. всеки е недоволен в тази ситуация", каза Пламен Димитров по повод предложените мерки.

Очакваната загуба на Електроенергийния системен оператор за 2013 г. е 80 млн. лв, стана ясно от синдиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай