Кметски дрон пази села

Кметски дрон пази села | StandartNews.com

Димитър Иванов следи от небето за крадци и пожари в община Марица

От убиец на кметове дронът е на път да се превърне в тяхно оръжие срещу местните бандити. Малката летяща машина ще кръжи над селата и ще ги пази от пожари и крадци. Иновативният подход за първи път въвежда градоначалникът на Марица Димитър Иванов. Общината е спечелила проект за дрон, с който ще бори престъпността в малките населени места и ще следи природните стихии. Средствата са осигурени по програмата за развитие на селските райони и възлизат на близо 100 000 лева, пише в. "Марица".

Дронът, който ще закупи общината, е последен писък на модата. Той може да се издига на височина 500-600 метра, да прави снимки или видеонаблюдение, обясни кметът на Марица Димитър Иванов. Към дрона има и лаптоп, който директно ще проема информацията. В момента се обучават двама души, които да работят с новата техника. Освен това се монтират и две наблюдателни кули.
Новата придобивка вече е изпробвана в гората на село Маноле. Дронът работи перфектно, с него ще охраняваме най-голямата гора, която имаме в региона, каза Иванов. Ако има пожар, той ще може да прелети над пламъците и да покаже къде точно е огнището, допълни той.

Кметът обаче смята да използва иновацията и за охрана на селата. На практика дронът ще е в помощ както на пожарната, така и на полицията, и на хората, обясни Иванов. Той очаква и други негови колеги да последват идеята му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай