Кирил не се вижда като патриарх

Ще излъчвам смирение и мълчание, зарече се той

Кирил не се вижда като патриарх | StandartNews.com

София. Нямам амбиции, освен да служа добросъвестно на църквата и не се виждам като бъдещ патриарх. Това заяви митрополит Кирил, който беше избран за наместник-председател на БПЦ. "Ще проявя послушание, както винаги досега. Аз съм избиран, без да съм имал някакви амбиции и без да съм правил каквото и да е, за да получа тези неща. Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Св. Синод в края на краищата ще реши", каза дядо Кирил пред БНТ.

Според него няма опасност от нов разкол в църквата. "Това са някакви отчаяни опити. За съжаление това е неградивно, но те си решават", каза митрополитът. Той смята, че казусът не е кой да бъде наместник-председател на БПЦ, а дали митрополит Кирил да бъде наместник-председател.

"Това не са сериозни разногласия, след като няма кауза. Или не се знае какво значи тайно гласуване, или се спекулира с това нещо. Много е важно, че Св. Синод взе решение всички 12 души да гласуват тайно. Тайно гласуване значи да участват само тези, които присъстват. Всички са получили писма, защо не са дошли, това е друг въпрос. Тези, които са там са направили волеизволение", обясни мКирил за избора му за наместник-председател.

"Ще излъчвам смирение, мълчание и активна позиция, всичко това заедно, което виждаме и в Спасителя. Аз няма никого да гоня от храма. Св. Синод решава. Аз говоря по принцип за християнина. Той трябва да има преди всичко предвид примера на Спасителя, а за нас пример ще бъде и дядо Максим", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай