Хранете се редовно за здрав имунитет

Небалансираното меню повишава риска от заразяване с Ковид

Хранете се редовно за здрав имунитет | StandartNews.com

Нередовното и небалансирано хранене лишава организма от витамини, минерали, необходимите аминокиселини, което отслабва имунитета. Това означава, че организмът става по-податлив на различни вируси и инфекции, твърдят медици, предаде РИА Новости.

Хора, които консумират нездравословна и некачествена храна и не се хранят редовно, нанасят съкрушителен удар върху имунната си система. Витамините, минералите, незаменимите аминокиселини и полиненаситените мастни киселини са необходими за нормалното функциониране на имунната система, заяви епидемиологът Олга Ненастина.

Протеините не само изграждащ субстрат за клетките, тъканите и органите на собствения организъм, но също така влизат в структурата на ензимите и хормоните и играят важна роля за формирането на имунния отговор. И докато витамините, микроелементите и полиненаситените мастни киселини може да се набавят с помощта на хранителни добавки или обогатени продукти, с протеините и аминокиселините въпросът стои доста по-сложно.

Заради дефицита на холестерин, който постъпва в организма при хранене с редица продукти, човек може да се сблъска с психически проблеми, твърди терапевтът Елена Тихомирова. Психиката започва да страда, човек става агресивен или твърдоглав, не реагира адекватно на шеги, избухлив е, затова на храненето трябва да се обърне специално внимание, заяви лекарят.

Категорично е мнението на медиците, че небалансираното и нередовно хранене повишава риска от заразяване с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай