Хлябът - храната на фараоните

Вижте 4 рецепти за ароматен домашен хляб

Хлябът - храната на фараоните | StandartNews.com

Познат е на човека от най-дълбока древност. Хората правят и консумират хляб още от неолитната ера. Изкуството за правене на хляб е приписано на Египет. Около 1000 г. пр хр, египетски роби, докато приготвят храна за фараона, откриват тайната на "бухналия" квасен хляб. За пръв път е отгледан и нов сорт пшеница, който след определена обработка позволява изработването на бял хляб. Това е първият истински " модерен хляб. Заедно с него хлябовете приготвени в Египет наближават 30 вида.


Бял домашен с хрупкава коричка

Необходими продукти:
мая - 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха
брашно - 700 - 800 г
вода - 450 мл топла
захар - 1 ч.л.
сол - 1 с.л.

Начин на приготвяне: В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне. В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая. Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса. Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж. След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути. Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.

С тъмна бира и горчица

Необходими продукти:
брашно - 270 г + за доизмесване
тъмна бира - 170 мл на стайна температура или затоплена до 37 градуса
зехтин - 2 с.л.
чесън - 1 скилидка
горчица - 1 с.л. на зърна (в стар стил)
мая - 15 г прясна
кафява захар - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне: Разтворете маята в тъмната бира с двете лъжички кафява захар и две-три лъжици от брашното. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути. Счукайте скилидката чесън със двете супени лъжици зехтин. Смесете с горчицата. Пресейте брашното в купа със солта и в средата направете кладенче. В него сипете бирата с маята и чесъна с горчицата. Замесете гладко тесто, добавяйки допълнително по малко брашно, докато спре да лепне и стане еластично.
Оставете го да втаса за 40-50 минути.
Намазнете и набрашнете правотгълна форма за кейк с вместимост 1 литър. Оформете хляба и го сложете във формата, покривайки всички ъгли, за да може да расте на височина. Оставете да втаса отново до удвояване/утрояване на обема му.
Поръсете с брашно и печете в загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. Може да познаете кога един хляб е готов, щом почукате по коричката и издава звук на кухо.
Извадете от формата, поставете върху решетка, за да изстине напълно.

Диетични хлебчета с ленено брашно

Необходими продукти:
ленено брашно - 100 г
овесено брашно - 80 г
брашно от елда - 2 с.л.
брашно от спелта - 200 г
бяло брашно - 200 г от твърда пшеница
вода - 340 мл.
зехтин - 2 - 3 с.л.
сол - 1 ч.л.
мая - 15 г жива

Начин на приготвяне: Разбъркайте в купичка натрошената мая с половината леко затоплена вода и малко от бялото брашно, така че да получите кашичка. Оставете я да шупне. Смесете всички видове брашно със солта и към тях сипете останалата вода, шупналата мая и зехтина.
Първоначално разбъркайте и когато течността се усвои, налейте още малко ако е нужно, тъй като тези видове брашно абсорбират повече течност от обикновеното.
Тестото ви трябва да стане гладко и средно меко.
Разделете на 10 части и от всяка оформете кръгло хлебче. Подредете в тава - намазнена или покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях. В средата направете прорези на кръст с дълбочина около половин пръст.
Покрийте тавата с леко навлажнена чиста кърпа и оставете на топло за около час. Хлебчетата трябва да се надуят малко. Може да се наложи да ги изчакате и повече време, в зависимост от топлината в помещението.
Изпечете на 190 градуса в предварително загрята фурна за 25 до 30 минути. Ще познаете кога са готови, щом почукате по коричката и издава звук на кухо. Ориентирайте се също и по зачервеният цвят.
Готовите диетични хлебчета подредете върху решетка, за да изстинат, така ще имат изкусителна хрупкава коричка. Ако ще ги съхранявате до следващият ден, приберете в добре затворен херметически съд. По този начин омекват, но пък винаги можете преди сервиране да ги срежете през средата и запечете леко на сух тиган. След това само си ги представете намазани с нещо вкусно или просто поръсени със хубав зехтин.
Освен че тези хлебчета са вкусни, те са и здравословни и могат да присъстват във всякакви диети, като бялото брашно може да се замени изцяло със спелта или лимец, а лененото и овесеното могат да се увеличат.
В такъв случай хлебчетата ще станат доста по-твърди и не се подуват. По тази причина в тази рецепта съм дала оптимален вариант за това да са едновременно полезни, диетични и с идеалната текстура и мекота.
Благодарение най-вече на лененото брашно тези симпатични и вкусни диетични хлебчета с ленено брашно са богати на витамини, минерали, хранителни вещества, фибри и ценни мастни киселини.

Ароматен селски с ръж

Необходими продукти:
квас с мая
брашно - 60 г от твърда пшеница
вода - 60 мл
мая - 10 г жива
Основно тесто
ръжено брашно - 150 г
бяло брашно - 300 г от твърда пшеница+ за поръсване и доомесване
вода - 300 мл.
олио - за намазняване на купата и ръцете
мая - 10 г жива
сол - 2 ч.л.
Начин на приготвяне: Натрошете 10 г мая при 60-те мл вода, сипете брашното за предварителния фермент и разбъркайте на гладка кашичка. Сложете в съд, който да се затваря херметически, и приберете в хладилник за една нощ.
Извадете предварителната закваска от хладилника 20-30 минути, преди да започнете да приготвяте ръжения хляб.
Сипете в купа ръженото пълнозърнесто брашно, пресейте към него бялото и смесете със солта.
Формирайте кладенче в средата и в него сипете леко затоплената 300 мл, натрошете другите 10 грама мая и добавете и шупналата от предния ден.
Започнете да замесвате тесто, което е силно хидратирано, тоест по-меко от обикновено. Ако ви лепне прекалено може да добавяте брашно, но да внимавате да не стане тестото твърдо. Когато добие еластичност, го прехвърлете на набрашнен плот и месете поне 10 минути. За да не лепне, намазнявайте ръцете си с олио.
Върнете тестото в купата, като я намазните предварително. Покрийте я и оставете за 1 час.
Хванете последователно от четири краища тестото, издърпвайки и сгъвайки го, после отново го оставете за час и повторете процедурата още веднъж.
От купата обърнете сгънатото тесто в тавичката, в която ще печете. Набръчканата страна да е отгоре, така става по-красив и с автентичен вид на селски хляб. Няма нужда да правите резки по повърхността, само поръсете с брашно. Оставете го за 30-40 минути.
Загрейте фурната на висока степен -240 градуса. Пъхнете хляба, напръскайте стените с вода и затворете бързо вратичката. Печете 10 минути на тази температура и после намалете до 200 градуса за още около 20 минути или докато щом почукате по коричката, издава звук на кухо.
Сложете селския хляб да изстине върху решетка и тогава разрежете на трапезата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай