Хитлер търсел Копието на съдбата до меча на Кубрат

Алфред Розенберг подарява на Фюрера скъпоценности от Малая Перешчепина

Хитлер търсел Копието на съдбата до меча на Кубрат | StandartNews.com
  • Алфред Розенберг подарява на Фюрера скъпоценности от Малая Перешчепина

Защо след превземането на Полтава идеологът на Холокоста прибира в щабквартирата си в града съкровището на хан Кубрат и дни наред го разглежда предмет по предмет, сякаш търсейки нещо много специално? Този въпрос не дава мира нито тогава - преди повече от 70 години, нито днес. Над него са си блъскали главите както шефът на Полтавския музей, пазител на безценните реликви по онова време, който бил принуден за 10 минути да събере златото в чували и да го предаде на нациста, така и охраната на вездесъщия Алфред Розенберг, на която било разпоредено муха да не прехвърча докато той гледа предметите.

Загадката се опитват да решат и историци, и любители на конспиративни теории. Легендата разказва, че Розенберг бил отлично запознат със съкровището и неговата стойност.
Първото нещо след превземането на Полтава, което Розенберг нарежда, е да му донесат безценните предмети от музея. Мълвата носи, че е подарил някои от тях на Хитлер, който доста нетипично посещава два пъти Полтава, докато градът е под немска окупация.

Кой е Розенберг и какво е търсел? Намерените през 2013 г. дневници на нациста разкриват истински дявол в човешки образ. 400 ситно изписани на ръка страници съдържат мислите на Розенберг от пролетта на 1936 г. до зимата на 1941 г. И показват налудничавата радост, която този зъл човек е изпитвал от унищожението на евреите.

Алфред Розенберг е част от най-близкото  обкръжение на Хитлер. Роден е в Ревал (днешен Талин, Естония) през 1893, където преживява Октомврийската ревовюция през 1917 г. След като болшевиките вземат властта, балтиецът от германски произход бяга в Мюнхен и става част от дясноекстремистки и антисемитски среди. Бързо влиза в Националсоциалистическата работническа партия на Германия и става част от тесния кръг около Хитлер. Превръща се в един от главните идеолози на националсоциализма в Германия, особено по расовите въпроси. Смята се, че той е авторът на теорията за „окончателното решение на еврейския въпрос” чрез физическо унищожаване на етноса. През периода 1933 – 1945 г. Розенберг оглавява външнополитическото управление на партията, а от юли 1941 г. – и министерството на окупираните източни територии.

Освен всичко друго, Алфред Розенберг е известен и с подчертания си интерес към културно-историческото наследство. Определя се като културния спец на Хитлер. Мнозина вярват, че именно той е вдъхновил Фюрера вманиачено да търси Копието на съдбата - оръжието, с което римският легионер Лонгин пробол на кръста Иисус Христос, за да се увери, че е издъхнал. За всички християнски владетели копието е най-мечтаната реликва. Вярвало се, че който го притежава, ще завладее света. Но истината е, че всеки, който е смятал, че го има, е губел и царството, и живота си. При това по-най-ужасен начин.

Съществува хипотеза, че Розенберг е търсел сред предметите от съкровището на хан Кубрат именно Копието на съдбата. Какво е подарил на Хитлер - остава загадка, която нацистът отнася в гроба.

Съкровището от Малая Перешчепина, което днес се пази в Ермитажа, се състои от около 800 украсени със скъпоценни камъни златни и сребърни предмети, бижута, монети, съдове, оръжия и др. Но историците са категорични, че то е било много по-голямо. Затова любителите на мистерии вярват, че ако Розенберг наистина е откраднал предмети от него, те може да са сред митичното имане на нацистите. То е не по-малко забулено в легенди. Знае се, че нацистите си присвояват около 20% от европейското изкуство, отнемайки го от еврейски колекционери, музеи, галерии и частни лица в окупираните от тях територии. Стотици хиляди произведения на изкуството, сред които и смятаната за осмото чудо на света Кехлибарена стая от Екатерининския дворец, са безследно изчезнали. Легенди се носят за камионите и влаковите композиции със злато и тайните скривалища. Не един търсач на съкровища се е опитвал да ги намери.

Някои все пак са открити. През май 1945 г. е намерено хранилището в Алт Аусзее, Германия. От дъното на солните шахти били извадени ценности за около 10 милиарда марки.

Една от най-впечатляващите операции на американските въоръжени сили за „спасяване” на културни ценности от ръцете на нацистите е в рудника Кайзеррод, в района на Меркерс-Кизелбах, Тюрингия, осъществена в средата на 1945 г. Извадени съкровища са събрани в 11 750 сандъка и са натоварени на 32 10-тонни камиона, за да бъдат прехвърлени във Франкфурт.

През 2017 година край бреговете на Исландия британски кораб случайно попадна на друга безценна находка - германски кораб, потънал през 1939 г., на борда, на който има 4 тона злато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай