Хари върна 2,4 милиона паунда на баба си

Възстанови парите за ремонта на резиденция Фрогмор Котидж

Хари върна 2,4 милиона паунда на баба си | StandartNews.com

Принц Хари върна парите за ремонта на резиденцията си до замъка Уиндзор, точно както беше обещал, когато напускаше задълженията си в Британския кралски двор, съобщава Би Би Си. Разходите, изчислени на 2,4 милиона паунда (повече от 3,1 милиона щатски долара) между 2018 и 2019 г., бяха покрити с пари на данъкоплатците чрез т. нар. Sovereign Grant (публични средства за Кралския дом), но Хари и съпругата му Меган Маркъл обещаха, че ще ги върнат.

Резиденцията Фрогмор Котидж е къща, построена през 19 век, през която са преминавали различни членове на британската кралска фамилия и е трябвало да бъде дом на херцозите на Съсекс.

Говорителят на принц Хари заяви в понеделник, че сметката за възстановяване е платена изцяло, предаде ДарикНюз. Плащането, което първоначално предложи принц Хари, покри изцяло необходимите разходи за обновяване на Фрогмор Котидж, собственост на Нейно Величество Кралицата, и ще продължи да бъде британската резиденция на херцога и семейството му, каза той.

Sovereign Grant са средствата, които правителството дава на кралицата и с които се изплащат заплатите на Кралската фамилия, официалните пътувания и издръжката на дворците. В продължение на десетилетия финансирането от данъкоплатците беше чувствителен въпрос за кралското семейство. Критиците посочват, че Sovereign Grant кара монархията да живее екстравагантно.

Хари и Меган се бяха договорили да върнат парите за възстановяване като част от плановете, изготвени, когато през март се оттеглиха от задълженията си на кралски особи. През януари тази година бившите вече херцози на Съсекс обявиха, че ще спрат да използват титлата Негово кралско величество и по този начин престават да получават публично финансиране, като престават да бъдат активни членове на кралското семейство.

Хари и Меган сега живеят в САЩ и наскоро подписаха договор с Нетфликс за авторски права на производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай