Хари: Майка ми би се гордяла с мен

Принцът посвещава волния си живот на покойната Даяна

Хари: Майка ми би се гордяла с мен | StandartNews.com

Хари, който преди броени дни стана баща за втори път, се чувства щастлив консуматор на средностатистически ценности. Британският принц в доброволно американско изгнание е убеден, че точно по този начин трябва да изявява „аз“-а си. „Майка ми би се гордяла с мен. Аз живея живота, който тя искаше за себе си“, похвали се еуфоричният татко, който със сигурност все така страда за Даяна, загинала в устрема си да се отърве от оковите на монархическото и институционално статукво.  

Както вече се знае, Хари и съпругата му Меган нарекоха дошлото на бял свят на 4 юни момиченце Лилибет "Лили" Даяна Маунтбатън-Уиндзор - на кралицата на Англия и на покойната Даяна. Така легендарната 95-годишна владетелка, и бившата й снаха, с която никога не успяха да постигнат семейна хармония, най-после са обединени в името на бъдещето.

Източници от двора издават пред британската преса, че Хари всъщност отдавна си е наумил  някой ден да кръсти дъщеря си на Елизабет II. Твърди се, че той е споделил това решение с баба си, но официално не е поискал разрешението й, както повелява традицията. Последният човек, който се е обръщал към кралицата с детското й прозвище Лилибет, е бил покойният й съпруг, принц Филип. Говори се, че Хари се е страхувал Даяна да бъде първото име на дъщеря му заради допълнителното внимание, което това би привлякло към момиченцето.

„Въпреки че двамата вероятно имат най-добри намерения с избора си на името Лилибет, всичко това не изглежда добре, като се вземат предвид атаките им срещу кралицата. Опасявам се, че това е просто безсрамен опит за засилване на популярността на техния бранд, който в момента им носи повечето доходи. Нима Хари е кръстил дъщеря си на онази Лилибет, за която твърдеше, че не е била добра майка на принц Чарлз? Хари обвиняваше именно родителите на Чарлз за неспособността му да бъде добър баща. Не е ли това и онази Лилибет, която в интервюто при Опра Уинфри бе изобразена като представител на фанатично, нефункционално семейство, неспособно на емоции?", пита Сара Вайн, колумнист в "Дейли Мейл", цитирана от „Ева“.

"Чух много коментари, че това е неуважително и грубо. Като историк обаче не смятам, че е особено изненадващо. Повечето кралски особи завещават имената на близките или предците си на своите деца. Британската история е пълна със случаи, в които отрочета са кръщавани на тогавашния управляващ монарх. Изборът на имена от кралския канон продължава и днес. Вижте как са кръстени децата на Уилям и Кейт", казва професорът и историк Кейт Уилямс.

Цялата династия, разбира се, е във възторг от радостната новина за дебюта на Лилибет Даяна. Любопитно е да се споменат начините, по които  всеки от фамилията поздрави родителите, които продължават да бъдат на седмото небе. Елизабет II е единствената, която се обърна към Хари и Меган с херцогските им титли. Чарлз, жена му Камила, Уилям и Кейт ги назоваха с малките им имена. Според експерти в етикета това може да е знак, че ледовете между бегълците и семейството все още не са се стопили напълно. Някои анализатори на отношенията дори отиват още по-далеч със заключението: Очевиден намек, че в династията вече не смятат Хари и Меган за нейни членове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай