Къде е най-добре да създадем семейство?

Първенци в списъка са скандинавските държави

Къде е най-добре да създадем семейство? | StandartNews.com

Ново проучване установи коя държава е най-подходяща за създаване на семейство. В изследването се отчитат няколко фактора - безопасност, щастие, цена, здраве, образование и време.

Топ 5 на най-безопасните държави са Исландия, Нова Зеландия, Дания, Словения и Нидерландия. Този индекс разглежда броя убийства в дадена страна, както и училищните престрелки, ниво на сигурност и спазване на човешките права. Най-лошите страни в категорията са Мексико, САЩ, Турция, Израел и Гърция.

Топ 5 по показател "щастие" са Дания, Люксембург, Исландия, Швеция и Германия. Тук се анализират броя на самоубийства, нивото на свобода, което жителите на дадена държава имат, нивото на дискриминация към ЛГБТ+ обществото и средния семеен приход. Последните места в класацията заемат Корея, Чили, Япония, Унгария и Мексико.

Най-евтините за живеене държави са Швеция, Люксембург, Норвегия, Исландия и Дания. Най-скъпи - САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Чили и Южна Корея. Този индекс разглежда няколко държавни бюджета, включително за образование, здравеопазване и грижа за децата, заедно с месечните разходи за живеене.

Нациите с най-добро здраве на населението са Финландия, Исландия, Новрегия, Швеция и Австралия. Тук се включват няколко вида индекси за смъртност, нивото на замърсяване и средната продължителност на живот. За жалост България попада на дъното на тази класация, заедно с Мексико, Румъния, Турция и Чили.

Първенец по образование е Словения, следвана от Нидерландия, Австралия, Южна Корея и Финландия. Тук се разглеждат справянето на учениците с различните науки, средната грамотност и средната посещаемост на учебни заведения. Най-зле са Мексико, Израел, Люксембург, Чили и Словакия.

Показателят "време" отчита отработените човекочасове за година, платени майчинство, бащинство, болнични и отпуски. В топ 5 са Люксембург, Норвегия, Австрия, Финладния и Германия, а на дъното са САЩ, Мексико, Ирландия, Великобритания и Чили.

Спрямо всички тези показатели, най-добрите 5 държави за създаване на семейство са Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия и Люксембург. Бъглария се нарежда на 31 позиция, а най-зле е САЩ, следвани от Мексико.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай