Казанлъшки мартеници с джоджен обиколиха света

Повече от 21 хиляди км е пропътувало писмо с казанлъшки мартеници и пакетче джоджен, наричано още гьозум, докато стигне до адресата си в немския град Нюрнберг

Казанлъшки мартеници с джоджен обиколиха света | StandartNews.com

Повече от 21 хиляди км е пропътувало писмо с казанлъшки мартеници и пакетче джоджен, наричано още гьозум, докато стигне до адресата си в немския град Нюрнберг.  Оригинлните мартеници, дело на казанлъшки майстори, и пакетче домашен джоджен са  изпратени на 6-ти февруари с бърза пратка, но без опция за проследяване от казанлъшката централна поща за Германия, съобщи елестронния сайт zakaanlak.com. 
 Пратката би следвало да е при получателя си в рамките на 3-4 дни, заради опцията за приоритетност, но без баркод за проследяване. Незнайно как казанлъшките мартеници обаче поемат  за голям град в САЩ стигат там за същото време, за което би трябвало да са в Германия- на 10-ти февруари. 
 В американските пощи установяват заблудения път на писмото и след проверка на съдържанието на пакетчето, заради специфичния мирис на гьозума в него, го преопаковат и препращат отново в Европа. Този път писмото поема за вярната дестинация- Нюрнберг, Германия, където междувременно вече се издирва и от изпращача, и от получателя заради странното закъснение. 
  След 16 дни пътувания по въздух,  6 дни преди 1 март, казанлъшките мартеници са стигнали до своя получател - семейство от Казанлък, което живее в Нююрнберг. Нашенци ще могат да се закичат с червено-белия български амулет за здраве и берекет, както е прието у нас, в първия ден на март. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай