Католиците у нас канят на визита папа Франциск

Католиците у нас канят на визита папа Франциск | StandartNews.com

Кардинал Пиетро Паролин се връща във Ватикана с покана от българска страна - папа Франциск да дойде на посещение у нас. Дясната ръка на папата е на официално посещение у нас по повод честването на 25-годишниня от отношенията между Светия престол и България.

Кардиналът се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов и донесе посланието за мир.
"Най-важното послание в днешни дни е мир", обяви висшия духовник. "Трябва да има мир. Исус Христос е кралят на мира и между нас трябва да съществува мир и любов", призова държавният секретар на Ватикана.

Той уточни, че посещението му не означава непременно, че можем скоро да очакваме и визита на папа Франциск. Кардинал Паролин обаче се ангажира с обещанието да предаде на Светия отец поканата на българската католическа общност да дойде на посещение у нас.

"Високо ценим отношенията със Светия престол и се радвам, че днешната среща е израз на тяхното успешно развитие", обяви след срещата премиерът Бойко Борисов. Той отправи благодарност към Ватикана за решаването на въпроса с българското богослужение в Рим чрез предоставянето за тази цел на църквата "Св. Павел ала Регола".

Борисов не скри, че споделя тревогите на папата за изострящите се хуманитарни кризи по света, като подчерта значението на всички инициативи за търсене на мирни решения. Той изпрати почетния гост с подарък - копие от обкова на Крупнишкото евангелие от първата половина на 16-и век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай