КАТ призна за липса на контрол на пътя

КАТ призна за липса на контрол на пътя | StandartNews.com

Сигнали за нелегални гонки в Лесодрен не са подавани

От началото на годината до март месец може да се каже, че е имало минимум контрол на пътя. Това призна началникът на КАТ - Пътна полиция комисар Бойко Рановски на пресконференция за гонките на пътя.

Рановски бе ясен, че до това се е стигнало, тъй като все още не са били оборудвани колите на полицията с видеонаблюдение.

По думите му едва от май месец, контролът се е задълбочил след ефективното използване на видеонаблюдението.

От началото на 2015 година 17 деца за загинали във войната по пътищата, а 600 са ранени.

Само за една седмица от 3 до 9 август- 3953 са регистрирани нарушения от мобилните камери,а 5100 от стационарните камери.

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки, съобщи шефът на КАТ.

Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява.

Има официална справка, че до момента сигнали за нелегални гонки в Лесодрен не са подавани, обясни Рановски. Той каза, че в момента тече разследване в хода, на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани автомобилни състезания. „Всеки, който желае, може да подаде сигнал в интернет или на телефоните на МВР, поместени на сайта. За да се установи, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват. Това значи да застанат с името си и сведението си да и защитят това, което твърдят", заяви още комисар Рановски.

Желанието на хората да има полицейски екип във всяко населено място, за съжаление няма как да се осъществи, каза още  Рановски.

"По планове на областните дирекции, може да се направят графици за провеждане на специализирани операции, които да обхващат всички населени места. Разберете, че няма как ежедневно и постоянно да има полицейско присъствие във всички населени места. По разпореждане на ръководството всеки петък, събота и неделя се правят операции за употреба на алкохол. Всяка седмица данни ще бъдат оповестявани публично от всяка една областна дирекция", посочи комисар Рановски. По думите му, целта на това е дейността на служителите на МВР да бъде прозрачна и достъпна.

"Така се случи и с последната публикувана справка за седмичните резултати. След публикуването се намериха някои грешки, което е от полза за нас. За следващата седмица всички грешки ще бъдат отстранени и няма да се допускат за в бъдеще", обясни още комисар Рановски. Той уточни също, че публикуваните нарушения са само тези, които са установени от пътните полицаи, а не са включени нарушенията, които са установени от мобилни и стационарни камери.

"Ежеседмично се установяват около 10 000 хиляди нарушения от стационарни и мобилни камери", допълни комисар Рановски.

„Легналите полицаи" могат да решат проблема с гонките

Изграждането на „легнали полицаи" може да реши проблема с незаконните гонки, високите скорости и пътните инциденти в малките населени места, каза за„Фокус" Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Според него тежки произшествията като това в Лесидрен ще продължават да се случват, докато гражданската съвест у всички нас не заговори. „Трябва да се вземат всички мерки, трябва всички органи да бъдат сигнализирани", каза експертът.

„Не може двете момчета, получили автомобили, вместо да спазват правилата и да се движат като всички нормални хора, да си организират гонка на улиците", обясни Койчо Русев. Недопустимо е обществото и управляващите да стоят безучастни срещу нарушителите, категоричен е експертът. Той добави, че има форми и средства, които трябва да се реализират от всички, които имат отношение към безопасността на движението, за да спре войната по пътищата. „Част от тези мерки са по най-бързия начин да се изградят тези „легнали полицаи", които да принудят неразумните водачи да се съобразяват. Пазейки здравината на автомобила си, шофьорите ще запазят и живота на другите. Фактът, че има убити, фактът, че се повтарят тези неща, фактът, че те са в цялата страна – за какво говори? Само органите на КАТ, само полицията, не може да свърши всичко", каза още Русев. Според него компетентните органи трябва да проверят как и от къде виновните за инцидента в Лесидрен за получили своите шофьорски книжки. Отговорността за произшествията на пътя е на цялото общество, категоричен е Койчо Русев.

Спряха нерегламентираните гонки в София

Успяхме да спрем нерегламентираните гонки в София.Това каза по време на брифинг на тема „Анализ на пътно-транспортната обстановка през летния период и предприетите мерки за намаляване на пътния травматизъм", комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция" – СДВР.

„Виждате каква е пътнотранспортната обстановка в страната. В София има леки понижения в някои от стойностите в сравнение с останалата част на страната", допълни той. „От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили", заяви Тенчо Тенев. По думите му, от 1 юли е организиран денонощен патрул който стои на места, за които има потенциална опасност да се организират нерегламентирани състезания. „Около 70 сигнала за нелегални гонки сме получили до момента от 1 юли. От тях само 15 бяха истински.

Проверени са над 500 автомобила и водачи на автомобили, като са съставени около 70 акта и над 100 фиша за неправоспобност, за липса на гражданска застраховка и за употреба на алкохол", добави той. „Успяхме да спрем до някъде хората, които искат да си проявят храбростта на пътя. Имаме 182 пътнотранспортни произшествия на територията на областта в сравнение с миналата година", каза още Тенчо Тенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай