Кардиолог: Не пийте от пластмасови бутилки в жегите

Кардиолог: Не пийте от пластмасови бутилки в жегите | StandartNews.com

В жегите не е препоръчително да ползваме пластмасови бутилки, в които често доливаме вода от машината. По магазините се продават само такива, за да можем по всяко време да си набавим вода в горещините, но те са потенциално опасни. Това твърди кардиологът доц. Сотир Марчев пред Нова тв. Той изтъкна, че хубаво да си носим стъклени бутилки, които не отделят токсични вещества при покачване на градусите.

Стъклените бутилки се мият и могат да се ползват многократно, а освен това ще запазят водата чиста. Такива може да оставим и в колите си, в които често забравяме пластмасови и пием течността от тях дори след престой от няколко дни, което е вредно.

Според нов доклад на Световната здравна организация ще бъдем жертви на все по-големи жеги, обясни Марчев.

В тези горещи дни трябва да се обличаме в светли дрехи, направени от леки и проветливи материи. Изкуствените тъкани задържат топлината, докато памучните не, каза специалистът.

Да се пият вода и плодови сокове да. Не е разумно да се ползват кафе, чай и алкохол. Когато излизаме, трябва да сме с шапки с козирка, каза още кардиологът.

Хората подценяват горещините, но в жегите умират много повече хора, отколкото например в земетресение. Застрашени от горещините са възрастните хора, които често живеят сами, далеч от близките си. В тази връзка кардиологът посъветва да звъним поне по един ден на такива роднини, за да им напомняме да приемат повече течности и да се уверим, че са добре. Малките деца са рискова група също, защото имат малки тела – съответно – малък резерв на вода, допълни доц. Сотир Марчев.

Ето още съвети, които ще ви помогнат в предстоящите горещини:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай