Какво да ядем срещу депресии и настинки

Природата се е погрижила за доброто ни настроение и имунитета

Какво да ядем срещу депресии и настинки | StandartNews.com

Оказва се, че природата се е погрижила за доброто ни настроение и имунитета, предлагайки натурални продукти. Те могат да ни помогнат.

 1. Чесънът или лукът са тези храни, които съдържат фитонциди - вещества, които убиват патогените. Фитонцидите и етеричните масла се борят добре с вирусите и помагат за справяне с настинките. Наред с това чесънът подобрява храносмилането и понижава нивата на холестерола в кръвта.

 2. Касис – той е рекордьор в списъка с 10 продукта по отношение на витамин С. B 100 гр. касис се съдържа 3 пъти дневната стойност на витамина за хората.  

3. Червена боровинка – от нея, няма по-добър продукт за укрепване на имунната система. Тя е мощен естествен антисептик, който е добър при възпалителни процеси в организма.

 4. Пипер – той е склад на витамини (A, C, B), съчетаващи се помежду си. Те са полезни за цялото тяло, стимулират метаболизма, имат благоприятен ефект върху косата, ноктите и младостта на кожата, помагат в борбата с лошото настроение и депресията.

 5. Сирене – то по отношение на съдържанието на протеини може да замести месото, а аминокиселините му регулират синтеза на хормони на щастието, ендорфини. Следователно, парче сирене за закуска и мляко с бисквитки ще ви развеселят и ще осигурят прилив на бодрост.

 6. Млечните продукти - те са друго чудесно средство за укрепване на имунната система. Изварата, киселото мляко, млечните продукти, пълномасленото мляко съдържат аминокиселини и витамини.

 7. Тъмният шоколад - съдържа фенилетиламин, който произвежда хормони на щастието и удоволствието, ендорфини и серотонин. Шоколадът е естествен Афродизиак, а също е антидепресант, а магнезият в него  укрепва нервната система.  

8. Пресни сокове и най-добре сок от грейпфрут – богат са на Витамин С, който повишава устойчивостта на организма. По този начин се бори с неблагоприятните фактори на околната среда, предпазва от инфекции и стрес. И така, ако плодовите сокове присъстват всеки ден на вашата маса, тогава може да забравите за настинките.

 9. Бананите съдържат алкалоида Харман, който предизвиква чувство на еуфория и наслада. А витамин В6 участва в укрепването на имунната система и нервната система.

 10. Зелето е богато на диетични фибри, които прочистват организма от токсини и подобряват метаболизма.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай