Какво да ядем против депресия

Някои продукти могат да активират производството на хормоните на щастието в организма

Какво да ядем против депресия | StandartNews.com

С идването на есента ние казваме "чао" на топлото и слънчево лято. Освен промяна във времето, този сезон води и до промяна в настроението, като може да причини и депресия у някои хора. Всеки човек се справя различно с този особен период – някои с пътувания, други с шопинг, трети с приятни срещи, а четвърти с хапване.

Диетологът Тамила Арсениев препоръча някои храни, помагащи да избегнем депресията, предаде БГНЕС. Списъкът включва продукти, които могат да активират производството на хормоните на щастието в организма, включително серотонин, ендорфини и допамин. Начело е бразилският орех. Консумацията само на три ядки на ден помага за предотвратяване на състояния, като апатия, депресия и повишена тревожност. Положителният му ефект се дължи на голямото количество селен, който е отговорен за хормоналния баланс.

В същото време, за да се провокира синтеза на аминокиселината тирозин, както и да се сведе до минимум нервното напрежение, се препоръчва да включим в седмичното си меню по няколко стриди. Те са много полезни, тъй като са богати на цинк, който може да повлияе на мозъчната функция и метаболизма.

Специалистът също така препоръчва да не пренебрегваме бананите, които съдържат голямо количество витамини, минерали и полезни въглехидрати. Те насърчават усвояването на триптофана, а съдържащият се в тях витамин В6 превръща това вещество в серотонин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай