Вторник,

Какви са ползите от остаряването

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Остаряването не е само здравословни тревоги и тъгуване по преминалата младост. Този житейски период е свързан и с редица облаги, например, че на хората на определена възраст вече не им се налага да се съобразяват с модни тенденции и могат свободно да изразяват мнението си, пише Daily Star, позовавайки се на резултатите от британско проучване. Допитването, осъществено от "УанПол" по поръчка на компанията "Хоум Инстед Синиър Кеър Ю Кей" е обхванало 2000 души, пише БТА.

Участниците в анкетата споделят, че сред радостите за възрастните над 65 години са неизчерпаемият запас от свободно време, удоволствието от малките неща, възможността да предадат мъдростта си на следващите поколения. Над 50% от анкетираните смятат, че внуците са голямата благословия на златните им години, като една трета казват, че отглеждането им носи по-голяма радост, отколкото родителството.

В списъка с облаги от остаряването фигурират също осъзнаването, че животът не е само работа, носенето на дрехи за удобство, а не заради модни тенденции, липсата на натиск да се вършат нежелани неща, липсата на стрес и необходимост от съобразяване с чуждото мнение, възможността за изпробване на нови неща и повече пътувания, наличието на повече време за срещи с близки и приятели, разходките. Около една трета от участниците признават, че се радват на възможността да харчат за себе си трудно спечелените пари.

Проучването разкрива, че сред мнозинството британци на възраст над 65 битува нагласата, че са младежи по душа. Голям процент от анкетираните са на мнение, че не трябва бъдат окачествявани като "стари", докато не навършат 77. Внушителните 90% от участниците вярват, че човек е на толкова години, на колкото се чувства.

Британците посочват Елизабет II, естествоизпитателя Дейвид Атънбъро и Джуди Денч за личностите, които най-добре изразяват идеята за позитивно стареене.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички