Каква е историята на това любимо лакомство за малки и големи

Какво препоръчват специалисти

Каква е историята на това любимо лакомство за малки и големи | StandartNews.com

Дъвките се произвеждат от веществото чикъл до края на Втората световна война. То е смесено с ароматизатори, като представлява латексов сок, получен от дървото саподила, а то само по себе си произхожда от Централна Америка. С две думи това е вид каучук

Както каучуковите ленти не се разтварят, когато ги дъвчете, така и чикълът не се разтваря. Чикълът е малко по-мек от каучуковите ленти и се случва да омекне още повече, когато се затопли в устата. Ако замразите чикъл с лед, той става много твърд - чикълът се втвърдява и омеква в доста тесен температурен диапазон.

След Втората световна война химиците се научават да произвеждат изкуствени дъвки, които да заместят чиклите. Тези основи за дъвки са по същество синтетични каучуци, които имат същия температурен профил като чикъл.

Основите за дъвки (естествени или изкуствени) се смесват със захар и други ароматизатори, за да се получи дъвка. Когато я дъвчете, дъвката освобождава тези ароматизатори в устата ви.

Зъболекарите препоръчват да търсете дъвки, които отговарят на условията за безопасни дъвки без захар. Дъвченето на такива дъвки всеки ден гарантира, че не консумирате вредни съставки, които могат да повлияят на здравето ви.

Според специалисти ползата от дъвченето на дъвка е увеличеният приток на слюнка в устата. Когато се дъвче след хранене, това може да помогне за неутрализирането и отмиването на киселините от храната. Ако глътнете дъвка вашето тяло не може да я преработи, но това не означава, че е опасно да я погълнете. Според специалисти тя ще премине през храносмилателната ви система и ще излезе с изпражненията ви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай