Как Слащен стана селото на хиперколите

"Aлиeнo Сантиеро" ще струва над 2 млн. евро

Как Слащен стана селото на хиперколите | StandartNews.com

Екипът на инж. Ахмед Мерчев планира да развива космическа технология в България
 

Родопите стават двигател на световните иновации. На 13 октомври българинът Ахмед Мерчев представи своето изобретение  - ултрабърза кола от бъдещето.Тогава младият мъж събра хора от всички краища на България в родопското село Слащен, за да представи своята свръх модерна кола, по която работи от 9 години. Зрителите на телевизиите имаха възможността да видят прототип на eлeктpичecкa xипepкoлa "Aлиeнo Caнтиepo". Това означава, че колата на този етап е с ограничени функции, а завършеният модел тепърва ще бъде показан. 

Возилото представлява робот на колела, разработен с помощта на най-високите технологии. 

"Във върховата си версия колата ще бъде с мощност 5221 конски сили и проектна скорост над 585 км/ч. Това все още не е правено от друг и още звучи фантастично, но реално технически вече сме завършили процеса и ще демонстрираме на какво сме способни", каза инж. Ахмед Мерчев.

Този електрически хипер автомобил на бъдещето е предназначен за писти и в най-усъвършенстваната си версия ще струва над 2 милиона евро. 

Въпреки високата цена, за "Aлиeнo Caнтиepo" вече има няколко поръчки. Те ще бъдат произведени в Родопите, във високотехнологична база край село Туховище.

Страстта по коли и техника на Ахмед започва още докато е дете. Той обикаля всички библиотеки в селата наоколо и прочита над 200 книги по роботика. Бележникът му е пълен с шестици, а всеки домашен уред е разглобен и сглобен по няколко пъти.

"Попаднах на една книжка забавна кибернетика, където имаше описани по-опростени роботизирани устройства и реших да ги правя едно по едно. Имах една стаичка като малък, където денонощно експериментирах с електроника - да запоявам някои неща с поялника, да замервам. Оттам се разви тази страст, която в последствие превърнах в професия", споделя той. През годините Мерчев няколко пъти е отказал престижна работа в чужбина, за да успява днес в България.

Идеята за създаването на иновативния автомобил се появява преди десетина години, когато Ахмед Мерчев решава да си купи електрическо "Ламборгини". Почитател е на италианската марка заради футуристичния дизайн на автомобилите й. Но се оказало, че не се произвеждат мощни коли с електрически двигател. И така решава да си направи сам за себе си.

Ахмед Мерчев има бизнес с електроника и роботика, като произведената продукция е предназначена основно за износ. Тъй като сам използва и създава върхови технологии решава да се заеме с производството на бутикови хиперавтомобили през 2015 г. В Слащен обаче  не намира подходящ терен за създаване на фабрика и се насочва към близкото село Тухловище. Така той създава екип от 20 души, които създават първата електрическа хиперкола, разработена от българи и произведена в България. 

Нарича проекта си "Алиено" (АLтЕNО), което на италиански език означава извънземно. 

Залага на свръх нови технологии с WOW ефект, които ще навлязат в масово производство след години. Колите ще са три вида - спортни, пистови и за републикански пътища. Ще са енергийно ефективни, с вградени иновативни роботизирани системи и елементи на изкуствен интелект. 

"Плановете в следващите от 2 до 4 години са да завършим производствената ни фабрика. Готов е първият етап от нея. Имаме визия за следващите 10 и над 10 години и в този период предвиждаме "Алиено" да проектира, да конструира и космически апарати и да развиваме и в България космическата технология", казва още Мерчев. 

Слащен се намира в Югозападните Родопи и е част от община Сатовча. В региона на селото  са съществували  различни селища като най-старото известно такова е датирано към късната бронзова епоха. То пази следи от ранножелязната епоха и античността. В османските документи от 1465 година то се среща под името Ислащен.

В близост до селото има забележителности с лечебни свойства и магични сили. Едно такова е Пробитата скала. Тя представлява  природно образувание,  която прилича на огромен слон, нагазил в река Места. Туристите посещават местността и с цел изцеление. 

В близост до обекта се намира неврокопският Чеч, който привлича търсачите на неразгадани тайнства и с няколко култови арки. Дело на упорити каменоделци, те са част от т. нар. "живи" светилища. В околните села ги наричат провиралки и вярват, че те лекуват всичко. Според етнолозите преминаването през тези пробити в скалите (или сглобени от монолити) отвори е наследство от дохристиянски обреди по прераждането, до които жреците са допускали малцина посветени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Bress
преди 1 час

Това ще промени живота ви! Не пропускайте шанса---- https://e.vg/vazhno

Откажи