Как котките спасиха Джаксън Галакси от дрогата

Най-прочутият зоопсихолог учи семействата и техните любимци да живеят в мир и любов

Как котките спасиха Джаксън Галакси от дрогата | StandartNews.com
  • Историята на един неуспешен музикант, който спаси хиляди животни и стана световно известен
  • Най-прочутият зоопсихолог учи семействата и техните любимци да живеят в мир и любов

Брадат мъж на средна възраст с обръсната глава, многобройни татуировки и огромни обеци, който пътува с ярко розов кабриолет и винаги носи калъф за китара. Трудно е да остане незабелязан. Това е Джаксън Галакси. Той не е актьор или рок звезда, макар че мечтае за музикална кариера. Галакси е световно известен специалист по психология на котките, спасил е хиляди животни, които е трябвало да бъдат евтаназирани. Но и котките го спасиха -  осмислиха живота му на беден пристрастен наркоман. "Lenta.ru" проследи трънливия път на зоопсихолога към славата.

Рок и франзели

Бъдещият котешки психоаналитик е роден в Ню Йорк през 1966 г. с името Ричард Кирхнер. Като тийнейджър мечтае да стане рок музикант и се научава да свири на китара. Ходи на рокконцерти и се възхищава на бруталните момчета, които се противопоставят на статуквото с песните си за свободна мисъл и независимост. След училище Ричард постъпва в университета на Айова в театралния отдел и се отдава изцяло на музиката. Решава да промени скучното си име с нещо по-звучно и официално става Джаксън Галакси. Започва да пише песни за своята рок група Daddy of the Circus of the Gods, но няма успех. Намира си работа като доставчик на хляб на непълно работно време, за да има възможност да композира.  Разнасянето на багети из града рано сутрин в стар студен фургон обаче не е приятно изживяване, особено през зимата, така че скоро Джаксън става продавач в заложна къща, а след това - барист в кафене. Но сложната му природа, наркоманията и продължителната депресия не му позволяват да се задържи дълго на което и да е работно място. Окончателната раздяла с подобен тип занимания слага поредната неудача: Галакси започва работа в кухнята на елитен ресторант. Един ден си наранява пръста и слага лепенка. Но тя по някакъв начин попадна в храната, поръчана от самия шеф. В този ден Джаксън заключава: "Време е да сложим край на индустрията на услугите".

Неуспешно интервю

Докато търси нова работа, Галакси открива интересна обява -  Обществото за защита на животните търси служител.Първата стъпка за позицията е интервю с управителя. Управителката Одри му обяснява същността на работата -  ще трябва да се справя с изключително агресивни животни, да мие мръсни клетки, но най-неприятното е, че ще се налага да евтаназира питомците и ще чисти крематориума. Галакси казва, че вече е работил на подобно място в Ню Йорк, за да му дадат работата. Но тя му е отказана. Основната причина е необичайният му външен вид.Неуспехът влошава депресията в Галакси: в продължение на няколко седмици той употребява наркотици и се налива с алкохол всеки ден.Нова обява от сиропиталището го срива. Той изскача с китара на балкона и започва да пее с цяло гърло. После отива в банята и си обръсва главата. Това някак си му дава сили да се вземе в ръце. Пак отива в приюта. И този път получава положителен отговор. Отначало му възлагат да отговаря за кучетата. И докато колегите му отлично се справят с най-агресивните животни, Галакси постоянно изпуска купи и се затруднява и с най-простите задачи. А евтаназията е истински кошмар. Първата операция е заедно с ветеринар, на който Джаксън помага да стерилизират бременно куче. За 11 часа от тялото на майката са извадени седем ембриона, които Галакси инжектира със сънотворно. Докато работи в приюта, Галакси забеляза, че кучетата се осиновяват по-често от котките. И това не е изненадващо: като обучени и послушни животни те имат много по-голям шанс да намерят нов дом. Котките обаче стоят дълго в клетките, опитват да се скрият в ъгъла или под постелките. Потенциалните собственици, които идват  в приюта, си тръгват с празни ръце, след като видят нещастните и антисоциални животни. Тогава Галакси решава да се справи с този проблем и започва да изучава поведението на котките.Един дъждовен ден слага началото наученото да се прилага на практика. Тътенът на гръмотевиците ужасява котките и със силните си мяукания те подлудяват своя гледач. Тогава Джаксън си спомня прочетеното в книгата на Анитра Фрейзър "Естествена котка", в която се казва, че бавното мигане успокоява всяка писана, тъй като означава "обичам те" на котешки език. Галакси пробва нестандартния метод. 45 минути по-късно в приюта царува тишина, котките спят, а Галакси осъзнава, че тази вечер е пресечната точка в живота му. Сякаш съдбата му е отворила портал към мистериозния котешки свят. От този ден нататък той започва да изучава психологията на котките с още по-голям ентусиазъм.

Агресивната Бени

Веднъж довеждат котка, блъсната от кола. Животинчето е със счупен таз, единият заден крак е напълно атрофиран. Собственичката му  признава, че не харесва домашния си любимец и не е готова да похарчи пари за продължителна рехабилитация. Галакси е поразен от такова предателство и иска да вземе горкото коте при себе си за известно време, въпреки че четири котки вече живеят в къщата му. Първоначално мацката се казва Омни, но зоопсихологът решава да я нарече Бени, вярвайки, че новото име ще й подхожда повече. Галакси се съмнява, че лапата на котката може да бъде спасена и подписа за ампутация, но приятелката му Кейт го убеждава да й даде шанс. Няколко месеца по-късно Бени започна тича на четири крака. Галакси не иска да се раздели с нея.А тя е с труден характер - има проблеми не само със здравето, но и с психиката. След като се разделят с Кейт, една вечер Галакси кани позната вкъщи, но двамата се скарват. Усещайки напрегнатата атмосфера, Бени нападна гостенката и я драска по лицето. Този инцидент кара Джаксън да се замисли как да поддържа благоприятен психологически микроклимат у дома, така че котката да е спокойна. Агресията на Бени може да бъде причинена от всичко - непознати в къщата или шум от дъжда, предизвикващ страх и безпокойство. С течение на времето Галакси се научава да чувства настроението на котката и да предотвратява инцидентите навреме.

Спасявали са се взаимно

Джаксън осъзнава, че не само той помага на котките, но и те на него. Постоянната работа с животни е подобрила неговото духовно и емоционално състояние. Постепенно се отказва от наркотиците и депресията му отшумява. Продължава да работи активно в сиропиталището. След като там се появява инфекция, която засяга горните дихателни пътища на котките, те отказват да се хранят, тъй като не могат да подушат храната. Изтощените животни са лекувани от д-р Джен Хоф, а лекарството, което тя изобретява, спасява десетки писани от болезнена смърт. Джен и Галакси се събират заради уникалния си подход към котките и през 2002 г. започват частна практика, правейки организацията Little Big Cat. Те си поставят за цел да намалят броя на животните, влизащи в приюти поради лошо поведение. Джен знае повече за физическото състояние на домашните любимци, а Джаксън - за психологическото. Заедно те помагат на собствениците на котки да разрешат най-трудните конфликти, свързани с проблемно поведение.През 2007 г.  Джаксън Галакси се премества в Лос Анджелис и започва да работи сам. Посещава клиенти и техните котки у дома, за да промени отношенията между отчаяните собственици и непредсказуемите им любимци.  Сега Галакси е един от лидерите на Stray Cat Alliance и неправителствената организация FixNation, която насърчава кастрацията на животни. Участва в много телевизионни предавания. По Animal Planet е експерт в програмата Cats 101 и главен герой в телевизионния сериал "Hell Cat".  Днес Галакси, който започна кариерата си като работник в приюта, се е превърнал в най-известният котешки психоаналитик. Написал е няколко книги и обяснява в социалните мрежи как да се решават проблемите с домашни любимци. Зоопсихологът не се уморява да обяснява защо котките не трябва да се бият и какво да се прави, ако бутат кутията за отпадъци. Защото се надява, че това знание ще помогне на хората да живеят в мир с домашните любимци, а не да ги гонят на улицата заради един надран диван."Няма лоша котка. Има проблем, който ние трябва да разрешим", казва Джаксън Галакси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай