Как кафето ни вталява

Кофеинът е богат на антиоксиданти и полезни елементи

Как кафето ни вталява | StandartNews.com

Кафето е любима напитка на много хора, които разчитат именно на нея за енергия и сила сутрин. Както знаем, активната съставка, която ни държи будни, е кофеинът. Но този елемент е богат и на антиоксиданти и полезни елементи, които помагат в борбата с килограмите. 

Макар и да забързват леко метаболизма, кафето и кофеинът нямат магически свойства, които изведнъж да стопят мазнините. Но със сигурност могат да помогнат. Учените откриват, че консумацията на кафе може да забърза процесите по горене на калории с 1 калория за милиграм кафе, пише Нова. Това означава, че по този начин бихме изразходили около 100 калории на ден, просто от консумацията на кофеин. Не е много, но все пак е нещо.

По-голямата полза от кофеина за отслабване обаче се случва, когато започнем да спортуваме. Той сам по себе си не ни кара да изгаряме повече калории. Силата му се състои в това да помогне на тялото ни да изгаря мазнини за енергия. Когато извършваме каквато и да е физическа дейност, тялото ни изразходва калории – те са просто мярка за енергията от храната, която ние приемаме. Те идват или от въглехидратите, или от натрупаните мазнини. Именно кофеинът успява да промени курсът на горене към мазнините, а не към въглехидратите, които са първия източник на енергия на тялото.

Третият начин, по който кофеинът ни помага да отслабнем, е просто като пием кафе, вместо да хапваме висококалорична храна. Напитката е изключително нискокалорична. Чаша чисто кафе съдържа около 2 калории, така че няма опасност да нарушим режима си. А някои учени дори смятат, че топлите напитки контролират апетита и глада.

За най-добър ефект, избягвайте модерните напитки със сметана, сладолед или сиропи. Колкото и да са вкусни, те съдържат много излишни калории, от които нямате нужда. Придържайте се най-вече към чистото кафе, като може да добавите малко мляко, особено от растителен произход – бадемово, кокосово, лешниково. Освен това специалното "бронирано кафе" с масло гхи също може да забърза детокс процесите и метаболизма още повече. Създателят му, който популяризира този тип напитка на Запад – предприемачът Дейв Аспрей, с години страда от затлъстяване. Така и не успява да се справи с наднорменото тегло, докато не отива на почивка в Тибет. Там местните му дават традиционен чай с мляко от як и сол. Щом Дейв се връща в Америка, той започва проучвания и напасва напитката за американската култура. Така чаят се замества с кафе, а млякото от як – с масло гхи. То се смята за едно от най-здравословните и естествени масла. Има и варианти с кокосово масло. Ползите от бронираното кафе на гладно сутрин включват забързване на метаболизма и горенето на мазнини, докато тялото се чувства енергично, а апетитът е контролиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай