Как да заснемем "кървавата Луна"

Явлението ще може да се наблюдава от 5,33 часа в понеделник, най-добрите фотоси стават с помощта на статив

Как да заснемем "кървавата Луна" | StandartNews.com

Рано сутринта в понеделник ни очаква атрактивно астрономическо шоу - пълно лунно затъмнение.

При това явление  Слънцето, Земята и Луната се нареждат в една почти права линия. Така светлината, която идва от Слънцето, е блокирана от нашата планета и естествения ни спътник навлиза в сянката на Земята. Слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Ако времето е подходящо, могат да се направят и впечатляващи снимки на пълното лунно затъмнение, предава Би Ти Ви.

От телевизията дават съвети как да заснемем впечатляващото явление. 


Пригответе смартфоните и фотоапаратите си на 21 януари, понеделник, когато в 5 часа и 33 минути сутринта Земята ще започне да закрива Луната. Час по-късно, в 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. Имате на разположение 1 час, за да наблюдавате и снимате "Кървавата Луна". Може да направите и кадри с по-дълга експозиция.

„Възможно е хора, които някъде имат забутан някой стар, 10-годишен фотоапарат с най-евтиния обектив наличен въобще, без проблеми също ще направят много хубави снимки, ако имат или статив, или просто го подпрат стабилно, така че да не мърда през тези няколко секунди, в които ще снимат експозицията”, посъветва Венцислав Крумов, който има опит в заснемане на такива астрономически явления.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай