Как да си набавим така ценния витамин D3

Какви ползи предлага този витамин и как можем да избегнем дефицита му

Как да си набавим така ценния витамин D3 | StandartNews.com

Наричат го витамин D3, витамин D, холекалциферол или просто слънчевия витамин.

Без значение как се именува обаче, за да бъдем здрави и в тонус, трябва сме убедени, че той е едно от най-важните хранителни вещества за тялото ни, пише money.bg.

Но какви други ползи предлага витаминът и как можем да избегнем дефицита му?

През есента и зимата, когато дните стават все по-кратки и слънцето рядко наднича през облаците, както настроението ни, така и имунитетът ни спадат. Вероятно сте чували за зимната депресия, а една от причините за това може да е дефицит на витамин D.

Той има специален статут сред витамините -  тялото ви може да го произвежда от слънчева светлина. Всъщност, витамин D е прохормон, или вещество, което тялото ви превръща в хормон, а не във витамин. Можете също така да усвоите витамин D чрез храните, които ядете, но те не са достатъчни, за да си набавите необходимата доза.

Слънчевият витамин регулира усвояването на калций и фосфати, поради което е важен за структурата на костите. Освен това той участва в различни метаболитни процеси в тялото и може да помогне за изграждането на мускулна сила. Витамин D се съхранява главно в мускулни и мастни тъкани, а малки количества могат да се намерят и в черния дроб.

Дефицит на витамин D3 се наблюдава най-вече в жителите на страни от Северното полукълбо и места с дълги, тъмни зими. Но някои хора развиват дефицит на витамин D и през лятото, въпреки факта, че слънцето е по-силно, а много хора предпочитат да стоят на закрито, вместо да излязат навън.

Симптомите на недостиг на витамин D са доста трудни за разпознаване, но сред най-забележимите са умора, невъзможност за концентрация, безсъние, инфекции, мускулна слабост, рани, които заздравяват бавно, виене на свят, главоболие.

Здравословното количество, от което се нуждаем, е между 40 и 80 ng / ml. Проверявайте редовно нивото на витамин D в кръвта (не само през зимата), за да сте сигурни, че нямате дефицит.

Най-лесният начин да си набавите от витамина е просто да излизате навън на слънце през пролетта и лятото, поне три до четири пъти седмично за около 15 минути. Ако прекарате повече от 15 минути на слънце, важно е да нанесете слънцезащитен крем, за да защитите кожата си.

Зимното слънце е твърде слабо, за да си набави достатъчно витамин D, но в случай че усещате горните симптоми, потърсете хранителни добавки.

Това хранително вещество е мастноразтворим витамин (заедно с витамин А, Е и К). Това означава, че може да се абсорбира в кръвта ви само в комбинация с мазнини.

Приемайте витамин D с някакъв вид диетични мазнини (сирене, ядки, авокадо, висококачествено растително масло). Ако искате да засилите усвояването му, включете в менюто си яйца, млечни продукти, мазна риба (като херинга), гъби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай