Как да се справим с тревожността

Най-важно е да вземем контрол над себе си

Как да се справим с тревожността | StandartNews.com

Тревожноста е едно от най-разпространените психични разстройства, което често води до депресия, нетрудоспособност и изисква медицинска помощ, която много малко хора, нуждаещи се от лечение в действителност получават. А днес, в условията на пандемия и много неизвестни, тревогите са неизменна част от ежедневието на мнозина от нас. 

Оливия Ремес от Кеймбриджкия университет споделя своя поглед върху тревожността и разкрива начини за справяне с нея. Тя набляга на това колко е важно да вземем контрол над себе си и предлага три механизма за справяне с тревожността.

Правете нещата зле

Да, звучи парадоксално, но според Ремес това е пътят към преодоляване на отлагането, което подсилва тревожността.

Хората, които чувстват, че имат по-голям контрол над живота си имат по-добро психично здраве. Ако усещате, че ви липсва контрол в живота ви, учените препоръчват да се заемете с неща, които ви дават по-голямо усещане за такъв. Хващате ли се понякога, че отлагате започването на нещо, просто защото не се чувствате достатъчно готови? Намирате ли за трудно да взимате решения от рода на какво да облечете или ядете, с кого да се срещате, какво да работите? Имате ли склонност да губите много време, решавайки какво да правите, докато нищо не правите? Начинът да преодолеем нерешителността и липсата на контрол над живота е да правим нещата зле, казва Ремес.

Писателят и поет Г. К. Честъртън има едно изказване: „Всичко, струващо си да бъде направено, си заслужава да бъде зле първия път“. Причината това да работи толкова добре е, че започваме по-бързо да вземаме решения и директно преминаваме към действия вместо да прекарваме часове в планиране как да постъпим или какво да направим.

Често се стремим да бъдем перфектни и в крайна сметка никога нищо не правим, защото летвата, която си поставяме, е твърде висока, твърде плашеща. Това ни стресира, кара ни да отлагаме или дори да зарежем всичко. Да го направите зле ви освобождава да предприемете действия, казва ученият.

Простете си

Тревожните хора мислят много за грешките си, за техните тревоги и колко зле се чувстват. Представете си, че имате приятел, който непрекъснато ви натяква за всичко, което правите погрешно и за всичко, което не е наред в живота ви. Най-вероятно ще искате  да се отървете от този човек незабавно, нали? Е, хората с тревожност си причиняват това през целия ден. Те не са добри към себе си. Ето защо е важно да бъдем състрадетелни към себе си и да се самоподкрепяме. И начинът да направим това, е като си простим всяка грешка. 

Имайте цел, търсете смисъл

Да имаме цел и смисъл в живота е много важен механизъм за справяне с тревожността. Каквото и да правим в живота си, каквато и работа да вършим, колкото и пари да получаваме, не можем да сме напълно щастливи преди да разберем, че някой друг има нужда от нас, че някой друг зависи от нас или от любовта ни. И не защото имаме нужда от добрите думи на хората, за да продължим да живеем, а защото, ако не направим нещо за някого другиго, то тогава рискът от влошено психично здраве се повишава. Известният невролог д-р Виктор Франкъл е казал: „Хората, които мислят, че няма за какво да живеят и че вече не очакват нищо от живота, трябва да разберат, че животът все още очаква нещо от тях“. Да правим нещо за някого другиго помага да преминем през най-трудните времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай