Как да се справим с луничките през лятото

Луничките са струпване на концентриран меланин

Как да се справим с луничките през лятото | StandartNews.com

Луничките са чаровни и ни припомнят детството и приказката за Пипи Дългото чорапче. Ако обаче не харесвате лицето и деколтето си с тях, трябва да бъдете много внимателни през лятото. Силното слънце ускорява появата на ситните цветни точици, а справянето с проблема изисква внимание и постоянство.

Какво представляват луничките? Луничките са струпване на концентриран меланин. Появяват се при промяна на меланозомите, в които се съхранява ензимът. Цветът им може да варира от жълт до тъмно кафяв. Размерът им също е различен. Обикновено са съвсем малки, но ако се появят близо една до друга, може да се слеят и да изглеждат като големи петънца. Безвредни са и не представляват опасност за здравето, пише actualno.

Как да се предпазите от появата на лунички? Има хора, които са предразположени генетично към появата им. Някои от тях ги носят върху лицето си и зимата, наричат се лентиго, а други ги получават като бонус от почивката край морето или прекарване на повече време под жаркото слънце, наричат се ефелиди. За да минимизирате появата на лунички, важно е да предпазите кожата си от слънчевите лъчи.

- Нанасяйте щедро слънцепредпазни средства, съобразени с вашия тип кожа, преди излизане независимо дали сте в града, или на почивка.

- Носенето на шапка с широка периферия също ще помогне да предпазите лицето си и да минимизирате появата на лунички.

- Ако излизат и по деколтето и раменете ви, предпазвайте и тях с крем, съчетан с подходящи дрехи, прикриващи ключовите места, на които се появяват точиците върху тялото ви.

- Не се излагайте на слънце в най-горещите часове от деня – времето между 12 и 16 часа.

Как  да се избавите от луничките? Трайното решение, ако сте се родила с лунички, е трудна задача. Освен предпазването от слънцето имате нужда от специални процедури в козметичен салон, насочени към разрешаване на проблема. Ако луничките ви притесняват само лятото, изпробвайте тези методи за изсветляването им:

- Полейте няколко стръка магданоз с чаша вряща вода. Изчакайте около час и обтрийте лицето си с памучен тампон, напоен с течността.

- Смесете 10 мл. бира с 50 мл вода, намажете лицето си вечер и отмийте на сутринта. Имайте предвид, че рецептата е подходяща за почивните дни и отпуската, тъй като води до ексфолиране на кожата и беленето ѝ, което не е приятно, ако ще излизате от дома си.

- Изпробвайте козметични средства, предназначени за избелване и уеднаквяване на цвета на кожата.

- Може да прикривате несъвършенствата с тониращ крем или фон дьо тен, докато изсветлеят достатъчно, за да се харесвате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай