Как да се пазим от агресивно куче

Съвети даде президентът на Руската киноложка федерация

Как да се пазим от агресивно куче | StandartNews.com

Руската киноложка федерация сподели съвети как да се избегне нападение от бездомни кучета и какво да се прави, ако кучето на безотговорен стопанин прояви агресия.

Важно е всеки от нас да знае правилата на поведение при среща с бездомни глутници, това ще помогне да се избегнат неприятности. Но освен среща с бездомни кучета, понякога се налага да се справяме и с безотговорни стопани, които не участват в отглеждането на своите домашни любимци. Поради това могат да възникнат конфликтни ситуации. В този случаи цялата вина пада върху плещите на собствениците, на които по принцип бих забранил да има кучета от каквато и да е порода, казва Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология пред РИА Новости.

Ако човек срещне бездомно куче, което не проявява интерес към него, тогава тази среща не е опасна. Не обръщайте внимание и минете, казва експертът

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и обикновено този лай е без последствия без провокация от ваша страна.

Първият признак на реална опасност е ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата, казва той.

Агресивното поведение, може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци, не забравяйте, че в такива ситуации не можете да обърнете гръб на кучето, казва експерта.

Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обясни Голубев.

Най-голямата опасност представляват глутници кучета - те могат да атакуват на територията, която считат за своя.

Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете по запустели територии и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително. , казва Голубев.

Според него, ако останете спокойни, не проявявайки никакъв страх или агресия, глутницата може да не обърне внимание на външни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай