Как да се грижим за люляка, за да не се извиват листата му

Трябва да се грижим за него по специален начин

Как да се грижим за люляка, за да не се извиват листата му | StandartNews.com

Понякога градинарите, които отглеждат люляк, се сблъскват със следния проблем - листата на люляковите дървета започват да се извиват. Причината за това може да се крие както в липсата на грижи за дърветата, така и в болестите по растението.

Защо листата на люляка се извиват?

Първият и най-често срещан проблем е липсата на поливане. Не всеки градинар знае, че люляците се нуждаят от поливане дори в средата на октомври, особено ако септември е горещ. Люляците са чувствителни към хербициди, така че извиването на листата може да означава излагане на хербициди.

 

Топлото, влажно време и удебеляването на храстите водят до заразяване на люляците с болести. Растението може да страда от:

  • бактериално гниене;
  • брашнеста мана;
  • фузариум;
  • вертицилиум;
  • мана;

Люлякът също реагира на вредители, като извива листата си. Друга причина е твърде гъста корона с недостатъчно развити корени на растенията.

Грижа за люляк

Отглеждането на люляк в градината е доста просто, тъй като грижата за него не отнема много време. Този храст може да расте и да се развива без много грижи и усилия от страна на градинаря, но все пак се препоръчва да се полива систематично от началото до средата на лятото, когато почвата изсъхне. Под един храст трябва да излеете 2-3 кофи вода.

По време на сезона разхлабете периметъра около ствола на дървото на дълбочина 4–7 см 3–4 пъти. Важно е да премахнете плевелите своевременно. През август-септември културата трябва да се полива само при продължително засушаване. След 5-6 години люлякът ще се превърне в гъст и красив храст.

През първите няколко години люляците се подхранват само с малко количество азот. От 2-годишна възраст към торенето на люляка се добавя 65–80 гр амониева селитра или 50–60 гр карбамид. Опитните градинари съветват да подхранвате растението с органична материя, изсипвайки 10–30 литра от разтвора под храста. Веднъж на всеки 2-3 години люляците трябва да се подхранват с фосфор и калий.

Няма нужда да подрязвате люляците, докато не навършат няколко години. По това време скелетните клони са в етап на формиране. През 3-тата година трябва да започнете да оформяте короната - този процес отнема няколко години.

Извършете резитбата през пролетта, преди да потекат сокове и пъпките да започнат да набъбват. За да направите това, изберете 5-7 красиви клона на еднакво разстояние един от друг и премахнете останалите. Също така изрежете всички издънки.

На следващата година премахнете около половината от цъфтящите стъбла. Основният принцип на резитбата е наличието на не повече от 8 здрави пъпки на 1 скелетен клон и отстраняването на излишната част от клона, за да се предотврати претоварването на растението по време на цъфтежа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай