Как да преборим ковид стреса

8 начина, за да останем с акъла си сред паниката и черните статистики

Как да преборим ковид стреса | StandartNews.com

Всички сме наясно, че трябва да запазим хладнокръвие в реалността, наситена с паника, истерия и черна статистика. Списание „Грация“ събра мнението на психолози и обобщава 8 начина да останем позитивни в този труден момент. Ето ги и тях, цитирани от Дарик.

Организирайте деня, както бихте го направили в „нормална“ ситуация

Д-р Пол Макларън, психиатър и медицински директор в болница Приорат Хейс Гроув в Кент, Великобритания, подчертава значението на ежедневното структуриране за поддържане на духа в труден момент. "Рутина, рутина, рутина. Опитайте се да помислите кои са били ключовите елементи от живота ви преди настоящата ситуация: работа, социално взаимодействие – официално и неформално, игра, интимност, грижа за другите и домакинска работа. Опитайте се да намерите нов баланс, който работи за вас". Макларън добавя, че тези, които живеят с други хора, биха могли да направят седмичен план заедно, за да „разделят ежедневните задачи по начина, който най-добре отговаря на всеки като личност“.

Увеличете силата на звука на музиката

Елиса Макрис, бизнес психолог в уелнес платформата „Thrive“, е голям фен на значението на слушането на музика и цитира проучвания, показващи влиянието на тази практика върху подобряването на настроението и дори намаляването на симптомите на депресия и нива на стрес.„Обърнете внимание на връзката ум-тяло, когато слушате любимата си музика. Ще забележите, че тя често ви кара да се движите и да танцувате, което насърчава отделянето на ендорфини и серотонин - хормон, който стабилизира настроението и повишава чувството за благополучие". И още: "Музиката може да се използва и за медитация. Като фокусирате вниманието си върху ритъма, вие веднага ще отдалечите ума си от негативните мисли и емоции, като ще получите по-позитивен цялостен поглед".

Прекъсвайте периодично висенето в интернет

Д-р Мартина Паля, основател на Международната психологична клиника, предупреждава, че прекомерното използване на социалните медии и мрежата може да е пагубно: „Сърфирането в интернет през целия ден може да ни помогне да останем заети и да се борим със скуката, но прекомерната и отрицателна употреба също може да засили стреса и безпокойството ни. Постоянното гледане на новини за пандемията или щетите, които е причинила, може да накара вашата тревожност да загуби контрол“, предупреждава психологът, който препоръчва да ограничите времето, което прекарвате всеки ден на цифрови устройства и насърчава потребителите да си правят редовни почивки от екрана.

Зелена светлина за движение

Психологът Елиса Макрис подчертава значението на упражненията за повишаване на чувството за позитивност. Независимо дали става въпрос за тренировка с любимия ви виртуален инстуктор или просто разходка, сигурно е, че те повишат ендорфините и подобрят настроението.„Упражненията ще ви помогнат да се почувствате по-енергични за деня, тъй като ускоряват сърдечния ритъм и стимулират циркулацията на кислород в тялото ви, което ви кара да се чувствате по-будни.“

Благодарете

„Greater Good Science Center“ в университета в Бъркли публикува проучване, което затвърди съществуващите изследвания за положителното въздействие на благодарността върху ежедневието. Това включва повишаване на настроението и щастието, по-голямо удовлетворение, по-добър сън и по-голяма устойчивост. Започнете да благодарите, като просто запишете в края на деня три неща, заради които сте се чувствали щастливи. По този начин ще придобиете по-добро усещане за нещата, за които трябва да сте благодарни през този труден момент.

Намерете баланс между личния живот и работата

Преходът от офиса към дистанционна работа може да бъде труден за някои. „Изключително важно е да осъзнаем важността на баланса между професионалния и личния си живот“, казва Черил Литгое, директор на „Benenden Health“. „Ако позволим тези линии да бъдат размити, рискуваме да не се изключваме психически и физически. Когато работите от вкъщи, е необходимо да поддържате нормално работно време и практики, където е възможно; подгответе се за работа както обикновено, правете редовни почивки, планирайте време за обед и се уверете, че всички дейности, свързани с работата, са завършени в края на работния ден". И още: „Ако е възможно, работете в онзи кът от пространството, който е далеч от мястото, където се отпускате и не забравяйте да изключите всяко устройство, свързано с работата в края на деня“.

Поддържайте връзка с близките си

Всички психотерапевти са съгласни и признават значението, което нашите близки имат върху настроението и позитивността ни. „Изключително важно е да поддържате връзка, да създадете кръг от контакти - ако е възможно, и да се уверите, че извличате максимума от онлайн общуването. Маркирайте следващите си обаждания с любимите хора в календара, организирайте седмично срещи с приятели и търсете събития, които харесвате във виртуалната общност".

Опитайте нещо ново

Никой не очаква да започнете да пишете роман по време на мерките, но ако имате нов проект, върху който да съсредоточите вниманието си, това може да обърне нещата. Опитайте онлайн курсове или просто четете книгите, които имате на нощното шкафче. Независимо дали става въпрос за готвене или стартиране на самостоятелен проект, който винаги сте отлагали, използвайте това време, за да правите онези неща, които обикновено никога нямате време да направите. Но внимавайте, трябва да е забавно - не си оказвайте прекалено голям натиск, за да не получите нереалистични резултати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай