Как да подготвим перфектното кисело зеле в бидон

Сложите ли го сега за Коледа ще е готово

Как да подготвим перфектното кисело зеле в бидон | StandartNews.com

През това време на годината българите си приготвяме любимото кисело зеле в бидон. Освен, че е вкусно то е полезно за чревната флора и имунитета. Също така е гаранция, че ако се стикне до локдаун заради коронавируса ще имате поне едно сигурно средство за добър имунитет без да се налага да ходите до магазина.

Ето и една от рецептите за слагане на кисело зеле:

Нужен ви е пластмасов бидон около 60 л. Той трябва да бъде отлично измит, а за да се гарантира неговата чистота и отстраняване на миризмата може да натъркате вътрешната му част с кора от лимон.

Най-важната част от рецептата е хубавото зеле. Важното е то да сорт кьосе. Зелките трябва да са стегнати, но не много твърди. За бидон от 60 л ще са ви нужни 20-25 кг. Още трябва да си вземете 2 кг морска сол, 1 корен хрян и червено цвекло или червено зеле (слага се за цвят на чорбата).

Зелките се измиват добре. После се обелват външните листа. Кочана се нарязва на кръст или ако е много твърд се издълбава, като кладенче.

След това започва реденето на зелките.

Те се редят с кочана нагоре. Плътно се запълва бидона, като празните места се запълват с четвъртинки. Между тях се слага червеното цвекло, което е нарязано на четвъртинки.

В пластмасова кофа се пълни 10 литра вода, като към нея се прибавя 400 гр морска сол. Бърка се до пълното разтваряне на солта. След това се излива в бидона. Процедурата се повтаря докато водата покрие зелките.

Отгоре се слага пластмасова решетка, а върху нея се поставя и голям плосък камък, за да затиска зелето.

Важен момент е претакането на зелето. То трябва да започне след 2 до 3 дни от слагането му. Прави се 4-5 дни, а после се оставя. След това се слага и коренът хрян. Със сигурност зелето ви ще е готово за Коледа. Точно на време сърмичките за Бъдни вечер.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай