Как да мерим кръвното си най-правилно

Какво не трябва да правим и важни съвети

Как да мерим кръвното си най-правилно | StandartNews.com

Кръвното налягане показва колко добре функционира сърдечно-съдовата система на тялото. Определя се с помощта на тонометри. За най-добрата стойност на кръвно налягане при възрастни сега се смята до 130-139/85-89 mmHg чл., съобщава изданието The Health Site. Здравният портал дава важни препоръки с действия преди и след измерването на кръвното с цел отчитане на правилните стойности.

Какво не трябва да правите преди измерване на кръвното налягане - важни съвети

За да получите най-точния резултат, е важно да запомните какви грешки не трябва да се допускат при измерване на кръвното налягане и преди процедурата.

Категорично се забранява:

  • използването на капки за очи и нос (ако сте ги използвали, трябва да изчакате поне два часа);
  • консумация на силно кафе или чай, консумация на тежка храна, алкохол или пушене (след всичко това трябва да мине поне половин час преди измерването);
  • излагане на тялото на физическа активност (15 минути преди процедурата трябва да се отпуснете колкото е възможно повече, да седнете или легнете).

 

Също така не забравяйте, че е най-добре да измервате кръвното налягане, докато седите. Причината, поради която не можете да измерите кръвното си налягане, докато стоите, е доста проста. В тази ситуация съществува риск индикаторът да бъде измерен грешно, съветва още изданието.

Необходимо е да се изключат максимално всякакви външни дразнители, например изключване на компютъра, телевизора, силна музика.

Не трябва да говорите или да се движите по време на процедурата.

Как да измерим кръвното налягане - прости правила

Има два вида тонометри - механични и електронни (или автоматични). Вторият е по-модерен и удобен.

Механичен тонометър. Този тип измервателен уред се поставя на ръката приблизително два сантиметра над сгъвката на лакътя. В този случай, за да слушате сърдечния ритъм. За измерване трябва да затворите вентила на крушката и да напълните маншета с въздух. След това вентилът трябва постепенно да се разхлаби, плавно да се изпуска въздух, за да се получи резултатът от измерването.

Електронен тонометър. Този тип измервателен уред също се поставя на ръката или китката. Алтернативен вариант - както в случая с механичния тонометър - е два сантиметра по-високо от сгъвката на лакътя. След като поставите маншета, седнете за 2-3 минути и натиснете бутона. Тогава устройството ще направи всичко само и ще покаже резултата от измерването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай