Кафето на Клуни с дъх на детски труд

Плантации в Гватемала експлоатирали малолетни

Кафето на Клуни с дъх на детски труд | StandartNews.com

От марката кафе, която Джордж Клуни рекламира – „Неспресо“, признаха, че са купували семена от плантации в Гватемала, които използват детски труд. Разследване на фермите в региона разкри, че има три потвърдени локации от общо 374-те проучени, където съществува експлоатация на малолетни. След предприетите радикални мерки, въпросните плантации са били премахнати от списъка с доставчици. От „Неспоресо“ заявиха, че ще възобновят партньорството си с фермите, само когато докажат, че са разрешили проблемната ситуация.

За случая стана ясно неотдавна, след като британският канал „Channel 4“ направи разследване и установи, че деца работят във ферми в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка. Някъде малчуганите наистина само помагали, докато на други места – както се установи – е имало експлоатация на труда им.

От „Неспресо“ обещаха, че ще затегнат мерките си за сигурност. Производителят на кафе ще удвои екипа си от експерти, ще наеме социални работници, които да помагат на семействата с деца, работещи във фермите, и ще въведат чести проверки и необявявани посещения на плантациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай