Кафето изчезва

60% от 124-те вида са застрашени, алармират учените

Кафето изчезва | StandartNews.com

Специалисти от Кралските ботанически градини Кю (Великобритания) дойдоха до извода, че много от видовете кафеени дървета ще загинат поради изменението на климата, разпространението на болести и мащабното обезлесяване. Това пише в публикацията си Science Alert.

Изследователите смятат, че сред 124-те известни вида кафе, около 60% са застрашени. В някои региони на света положението е по-лошо, отколкото в други. Например в Мадагаскар и в други части на Индийския океан до 71% от дивите кафеени дървета са изложени на риск. 13 вида кафе са на ръба на изчезване, 40 са застрашени, а 22 са уязвими.

Според учените, въпреки че не всички от тези растения се използват за приготвяне на напитки, генетичното разнообразие играе ключова роля за продължаването на тяхното съществуване. В допълнение Арабика (Coffea arabica), което представлява 60-70% от цялото кафе, продавано в света, също е включено в списъка на застрашените от изчезване сортове заради обезлесяването и чувствителността към промените в климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай