Кабан: Терористи искат да унищожат демокрацията ни

Кабан: Терористи искат да унищожат демокрацията ни | StandartNews.com

София. "Има терористи, които искат да унищожат демокрацията ни. Журналистите са най-важните хора, защото те защитават и представляват свободата на словото, а тя е една от най-важните свободи на една държава, каза посланикът на Франция у нас. Подобни трагедии, по думите му, не се случат само във Франция, а в Испания, Великобритания, САЩ и в Пакистан. Навсякъде в света има хора, които мразят демокрацията". Това заяви пред журналисти френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по повод кървавия инцидент в списание "Шарли ебдо" вчера, при който загинаха 12 души.

Терористите ще убиват още хора, да стрелят по тях, но това не значи, че демокрацията ни ще умре, добави той, цитиран от БГНЕС.

"Българите и не само те ни показаха подкрепа и солидарност. Хората идват непрекъснато и спонтанно пред Френското посолство в София, за да запалят свещ или да оставят цвете. Това е много важно за мен като посланик на Франция, французин, европеец и демократ, заяви дипломатът. И уточни, че в посолството е поставена книга за съболезнования, където много българи вече са написали по нещо до момента.

България е в света и в Европа, България се намира в един свят, който не е много мирен, за съжаление, каза още Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Според него на такива атаки трябва да се противодейства като хората показват, че не ги е страх да показват солидарността си. Това е важно, защото това показва на хората, които са против идеята за демокрация, че това не е възможно, това не е нашият свят, коментира той.

Посланикът припомни, че във Франция са обявени 3 дни на траур заради трагичния инцидент. Утре в 18.00 часа пред Френското посолство се организира среща за няколко минути мълчание, за солидарност с журналистите, които умряха за нашата свобода, каза Кабан.

Днес много българи поставиха пред френското посолство в София цветя и запалени свещи в знак на съпричастност към трагедията на Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай