Изравнява се броят на напуснали и завърнали се българи

Изравнява се броят на напуснали и завърнали се българи  | StandartNews.com

София. Българите, които са напуснали България ще се изравнят с тези, които отново ще се върнат в страната през следващата година. Това сочи доклад на социалния министър Хасан Адемов, цитиран от Нова Тв.

 

„Не е вярно. А желаещите да емигрират от България са 70% според социологическите данни. Нямат причини емигриралите от България да се връщат", обясни проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

 

По информация на Нова Тв експерти от агенцията по заетостта обикалят Европа, за да предложат работа и убедят колкото се може повече български студенти в чужбина да се върнат обратно у нас.

 

Дни след завръщането им в агенцията вече са получени 100 CV-та на български студени, които искат да се завърнат. Повече от тях учат във Великобритания, Германия и Холандия.

 

Според доклада освен за българи, страната ни ще става все по-привлекателна и за чужденци – но засега от слаборазвитите страни.

 

Специалистите смятат, че все повече българи след години в чужбина отново избират да заживеят у нас. А според статистиката разликата между тръгнали си и завърнали се е намаляла 4 пъти през последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай