Изоставените в Испания деца: Имаше наркомани и пияници

Изоставените в Испания деца: Имаше наркомани и пияници | StandartNews.com

Част от децата, зарязани от туроператорската фирма "Гъливер травел" в Испания, признаха в ефира на бТВ, че "в двузведния хотел беше много мръсно, във ваната имаше черни неща, а в някои стаи нямаше канали, условията бяха много лоши." Думите са на Анна-Мария Тарасова, ученичка в 8 клас в Стопанско-финансовата гимназия в София.

16-годишната Илина Царска пък разказа, че в хотела, в който са спали първата нощ е имало наркомани и пияници, които са се държали неадекватно.

"Условията не бяха подходящи за ученици", каза момичето.

Децата потвърдиха, че от вчера са настанени в нов 4-звезден хотел. Те обаче знаят, че са платени само две нощувки и нямат представа дали екскурзията им ще продължи до вторник, за което са платили техните родители.

Вчера стана ясно, че 31 ученици от Стопанско-финансовата гимназия в София са зарязани в Испания без платени нощувки от туроператора "Гъливер травел", алармираха родители. Децата са настанени в приют за бежанци при изключително лоши условия, съобщи бащата на един от учениците - Ивелин Иванов пред БНТ. Учениците от 8 до 10 клас трябвало да почиват 10 дни в Лорет де Мар, но фирмата организатор платила единствено две от предвидените нощувки. Следващите две са били заплатени от родителите. Младежите са се свързали с управителката на компанията, която е обещала да заплати парите за връщането на групата. Според собственичката Ирена Гришева проблемът бил в приемащия испански туроператор, който едва вчера обявил, че е получил сумата за престой на учениците. Така в четвъртък децата бяха настанени в хотела, за който родителите им са заплатили.

"Това, че учениците не е имало къде да спят в Испания, е обвинение и клевета. Те не са били в бежански лагер, нито на улицата", това заяви за тази сутрин в ефира на Нова телевизия шефката на фирмата Ирена Гришева.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов обяви, че за две години срещу "Гъливер травел" има 30 сигнала, а комисията е извършила 20 проверки и е наложила 6 акта, но те се обжалват в съда. Той посъветва хората, които стават жертва на некоректни туроператори да звънят на КЗП, която има 24-часова линия за връзка, информира още бТВ.

Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите пък съветва родители, които изпращат децата си на екскурзия в чужбина, да проверяват предварително в хотела дали всичко е платено. Според него у нас трябва да се създаде гаранционен фонд, каквито има в други европейски държави, който да поема разходите при подобни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай