Изкушения с кестени

Пригответе домашни бонбони с натурален шоколад и торта с шоколад и мус от кестени

Изкушения с кестени | StandartNews.com

Дори след печене кестените запазват високото си съдържание на фибри, микроелементи, витамини и антиоксиданти. Освен това кестените са по-бедни на мазнини от останалите типове ядки и предлагат идеална възможност за хората, които се борят с наднормено тегло или трябва да ограничат приема на липиди.
Най-популярният начин за приготвяне на кестени е печенето им върху горещи въглища, но те също така се добавят в супи, хляб и в ризото, използват се за плънка за птици, от тях се правят сосове и десерти.

Домашни бонбони с натурален шоколад

Необходими продукти:
200 гр. сварени и обелени кестени (или около 350 гр. сурови)
1 с.л. меласа (може да се замени със същото количество мед)
3 с.л. разтопено какаово масло
1 ванилия
1 щипка настъргано индийско орехче
100 гр. натурален шоколад за сладкарски цели (може да се използва и всеки друг висококачествен натурален шоколад)
Начин на приготвяне: Поставете кестените в тенжера и ги залейте малко над нивото им със студена вода. Оставете ги да заврят, намалете котлона и ги варете за 35-40 мин. похлупени с капак. След като изстинат ги обелете и накъсайте/нарежете на едри парчета. Смелете ги много добре в блендер и постепенно добавете към тях меласата, разтопеното на водна баня какаово масло и подправките. Целта ни е да се получи гъста и лепкава смес, от която ще оформете топчета колкото орех. От продуктите тук трябва да получите 18-20 броя. В друг съд разтопете отново на водна баня начупения на парчета шоколад. Потопете в него едно по едно топчетата като си помагате с вилица или лъжица. Поставете готовите бонбони върху тава или чиния, застлана с хартия за печене или домакинско фолио, като внимавате да не се допират един до друг. Охладете най-малко за 3 часа в хладилника. Така приготвените бонбони, може да съхранявате на студено за 10-14 дни.

Крем с кестени

Необходими продукти:
прясно мляко - 500 мл.
яйца - 2 бр. жълтък
захар - 100 гр.
кестени - сварени 1 ч. ч.
масло - 30 гр.
сметана
канела
Начин на приготвяне: Смесваме млякото и жълтъците като ги бием внимателно. Добавяме захарта и варим на слаб огън, като бъркаме непрекъснато докато се сгъсти. След това прибавяме кестените и маслото. Кремът поднасяме изстуден в красиви стъклени чаши. Украсете със сметана и канела.

Пълнена пуйка

Необходими продукти:
пуйка - 1 бр
сланина - 30 - 50 г
сол
за плънката
кестени - 500 г
сланина - 50 г
масло - 30 г
галета - 90 - 100 г
яйца - 1 яйце
бульон - 300 мл пилешки бульон
лимони - кората от 1 лимон
сол
черен пипер
магданоз - 3 - 4 стръка
за соса
лук - 1 глава
прясно мляко - 300 мл
галета - 60 г
масло - 15 г
сметана - 1 с.л.
индийско орехче
сол
черен пипер
карамфил - 2 карамфилчета

Начин на приготвяне: Първо трябва да приготвите плънката. Сварете кестените като направите предварително разрези върху обвивката им. След около 15-20 минути ги извадете. Обелете ги и ги намачкайте с вилица. Добавете към тях сланината и магданоза, нарязани на ситно, галетата, настърганата лимонова кора, маслото и подправките. Разбъркайте с яйцето и напълнете пуйката. Сместа не трябва да изпълва пуйката напълно, а само около 3/4 от нея. Покрийте гърдите на пуйката с останалата сланина. Покрийте с фолио и печете на слаба фурна около 2 часа. Половин час преди края на печенето, махнете фолиото за да се запече месото.
Соса се приготвя по следния начин: Изсипете млякото в съд с дебело дъно и поставете вътре главата лук цяла. Добавете индийско орехче и карамфил. Загрейте млякото на бавен огън за около 30 минути като непрекъснато го разбърквате и внимавате да не заври! Добавете внимателно галетата, при непрекъснато разбъркване, както и половината от маслото, солта и черния пипер. Варите около 20 минути. Отстранявате от котлона, вадите от вътре лука и добавяте останалото масло и сметаната. Разбърквате добре.

Телешко с кестени

Необходими продукти:
телешко филе - 1.5 кг
кестени - 500 г
бяло вино - 1 чаша
лук - 2 глави
брашно - 2 с.л.
моркови - 5 бр.
картофи - 300 г
броколи - 200 г
зехтин - 50 мл
розмарин - 1 клонка
целина - 1 връзка
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Сгорещете зехтина и запържете на силен огън месото от всички страни. Когато се запечта налейте малко от виното. Добавете и нарязаните на едро зеленчуци и вода и варете поне 2 часа на умерен огън. 1.5 часа след началото на варенето към телешкото и зеленчуците добавете и кестените, броколите и картофите. Свареното телешко се нарязва на филии и се гарнира със зеленчуците и кестените. Пасирате бульона от варенето и добавете към него 1-2 с.л. брашно за да се сгъсти. Овкусете с остатъка от виното и кипнете. Варете на слаб огън до сгъстявайте и полейте телешкото преди сервиране.

Торта с шоколад и мус от кестени

Необходими продукти:
Блат от пясъчно тесто
брашно - 135 г
краве масло - 110 г
сол - 1 щипка
кафява захар - 30 г
Кестенов мус
сметана - 250 г
пудра захар - 40 г
ром - 1 капачка, тъмен
пюре от кестени - 100 г сладко
Кестенов шоколадов крем
шоколад - 100 г за разтапяне, 50% какао
краве масло - 100 г
пюре от кестени - 250 г сладко (може да се замени от сварени и смлени кестени + подсладител)
Кестенов тофи крем
сметана - 130 г
кафява захар - 60 г
краве масло - 60 г
пюре от кестени - 100 г сладко
желатин - 2 листа, около 4 - 5 г
Още
кестени - 6 бр. сварени, обелени
черен шоколад - за разтапяне

Начин на приготвяне: Пресейте брашното в купа и смесете със захарта и солта. Нарежете маслото на малки парченца и втрийте с пръсти в сухата смес до образуване на трохи. Ако е сухо, сложете лъжица студена вода и обединете маслените трохи в тесто. Разстелете във форма за торта с откопчаващо дъно, около 20 см диаметър, на тънък пласт. Можете да направите това директно с пръсти, като се стараете блатът да е равен, или разточвайки между два пласта хартия за печене. Приберете тавичката в хладилник за 15 минути, а през това време си загрейте фурната до 180 градуса. Изпечете блата за 20 минути или докато придобие загар, след това оставете да изстива.
За муса с кестени разбийте сметаната със пудрата захар и капачка ром (него добавете чак към края). Сложете лъжица по лъжица пюрето от кестени и бъркайте с плавни движения с шпатула, докато получите гладък мус. Разпределете го на равен пласт върху блата, натрошете 4 сварени или конфитирани кестена, така че парченцата да потънат в муса. Приберете в хладилник.
Направете и шоколадовия пласт, като разтопите маслото с шоколада и смесите с кестеновото пюре. Сипете върху муса, заравнете и оставете да стегне на хладно.
За кестеновото тофи кремче поставете на слаб до умерен огън маслото, захарта и сметаната и бъркайте 6 минути. Температурата да не надвишава 90 градуса. Прибавете пюрето и бъркайте още минута-две. Сложете желатина да се хидратира за 2-3 минути в студена вода, след това го отцедете и пуснете при топлата, но не прекалено гореща тофи-кестенова смес. Излейте върху стегнатият шоколадов пласт, изчакайте да изстине и приберете кестеновата торта за най-малко 2 часа в хладилник или дори фризер.
Украсете по ваш вкус. Нарежете и поднесете кестеновата тортата добре охладена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай