Изкараха децата ни Гаврошовци

Първото място в негативната класация заема Румъния

Изкараха децата ни Гаврошовци | StandartNews.com

София. Образът на Гаврош от романа "Клетниците" оживява в редица страни по света. Поне това сочи доклад на детския фонд на ООН към УНИЦЕФ. Подобно на малкия герой на Виктор Юго там хлапетата живеят, търпейки лишения. Оказва се, че българските са на челно място сред 35 страни в света. Проучването е за периода от 2009 до 2012 година.

Първото място в негативната класация заема Румъния с повече от 25 на сто. След северната ни съседка най-много бедни деца живеятв САЩ - 23,1% и в Латвия - 18,8%. Веднага след тези държави на четвърто място се нарежда България с около 18%. Най-малко бедни деца има в Исландия - 4,7%, следвана от Финландия с 5,3%, Кипър, Холандия и Норвегия с 6,1%.

Класацията е изготвена въз основа на процента на децата, живеещи в домакинства с доход, който е равен или по-нисък от 50% от средния за страната.

По друг показател за лишенията на децата България е на предпоследно място сред 29 страни, изпреварвайки само Румъния. 56,6% от българските деца са лишени поне от две от общо 14 неща, посочени от УНИЦЕФ като необходими за развитието им, защото домакинството, в което живеят не може да си позволи да им го осигури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай