Историческа находка във вълшебен наш курорт!

Това става по време на подводна експедиция

Историческа находка във вълшебен наш курорт! | StandartNews.com

Находка за историята около най-обичания обичан курортен град у нас!

Български учени откриха второто древно пристанище на Созопол. Находката е в рамките на първата подводна експедиция на Националния исторически музей в акваторията на полуостров Хрисосотира, който доказва първоначалните съмнения на археолозите.

В дълбините край днешен Черноморец, в заливът край полуостров Хрисосотира се проведе подводна археологическа експедиция на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Пристанищната зона на късноантичната крепост „Хрисосотира“ е проучвана десет години.

„Може би сме попаднали на второто созополско аполонийско пристанище. Истината е, че тази хипотеза се подкрепя от писмените извори, колкото и да са ограничени и фрагментарни те“, посочи той.

Проф. Христов посочва, че за пристанището става дума в частично запазения анонимен византийски ръкопис от 6 век, където се казва, че бившата Аполония Понтика/Магна, има две големи пристанища. За друга пристанищна зона през 18 век говори и граф Толстой. Сигурно е, че тук в древността тук е кипяла богата търговска дейност по море, хиляди кораби са минавали Босфора и са акостирали по българските брегове.

„Дори и в средата на 6 век император Юстиниан Велики създава една административна единица -Фестура Езерциатитус, чийто главен град е Одесос. Значи по крайбрежието трябва да има опорни точки и гарнизони, които да приемат доставките на хранителни продукти и не само изобщо и вино и т.н., които да захранват византийските гарнизони по Дунава и по крайбрежието“, заяви проф. Христов.

Със специализирана техника на място участват и Центърът по подводна археология в Созопол, като работата под вода се оказва значително по-трудна в мрачните дълбини покрити с морска трева. Сред обходените десетки декари на дъното най-после намират множество амфори доказателство за пристанището.

По българското крайбрежие все още има десетки корабокруширали кораби, които продължават да привличат иманяри и които все още не са проучени от археолозите. Много от гмуркачите разполагат със специализирана техника могат да влизат на по-големи дълбочини.

През месец декември Националния исторически музей ще представи най-интересните артефакти от подводната експедиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай