Искат затягане на граничния контрол

Искат затягане на граничния контрол | StandartNews.com

Рязко затягане на граничния и административния режим, за да се осуетят опитите за проникване в Европейския съюз през нашата граница на хора от държави с военни конфликти. Тази теза застъпи гл.ас. д-р Чавдар Стоянов по време на дискусия в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Стоянов разви тезата, че бежанското право изостава от актуалната ситуация в страната и се нуждае от допълване. Според него под маската на политическо убежище у нас проникват предимно социално слаби бегълци, търсещи препитание в развитите страни от ЕС. "България е изправена пред реална опасност от тероризъм и мерките на националните институции са ефективни, коректни и съобразени с европейските изисквания".

Това заяви юристът Стоянов по време на обширната дискусия, която премина при голям интерес, пред десетки студенти, представители на юридическите среди и медиите. Бяха представени съвременните тенденции в развитието на хуманитарното и международното наказателно право, като акцентът бе върху изключително тежкия проблем с бежанците и опасностите от терористична дейност на наша територия. "ЕС прие редица правни актове, свързани основно с подобряване на сътрудничеството и динамизиране обмена на информация между държавите, а главната цел е предотвратяване на терористични престъпления, засягащи европейските граждани", подчерта юристът. Стоянов е преподавател в катедра "Конституционноправни науки" на СУ "Св. Климент Охридски". Вече три години той преподава в Пловдивския университет право на Европейския съюз и защити в лекцията си няколко опорни пункта, представляващи интерес за академичната общност и цялото общество. Дискусиите бяха част от предвидената и обявена програма на гл.ас. д-р Чавдар Стоянов в началото на академичната учебна година във връзка и с трите монографични книги, които той издаде през 2014 г. и предстоящото отпечатване на нов монографичен труд - "Основи на хуманитарното право".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай