Иран закопча кораб с капитан от Варна (ОБЗОР)

Иран закопча кораб с капитан от Варна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Петров и екипажът са добре, държат ги като "залог" за неплатени сметки

Иран закопча кораб с БГ капитан. "Мерск Тигрис", плаващ под флага на Маршаловите острови и под командването на кап. Георги Николов Петров, бе задържан от Иранската революционна гвардия в Ормузкия пролив, съобщи AФП. Варненецът, който е с 10 г. стаж, е единственият българин на борда, научи "Стандарт". Останалите членове на екипажа са от Великобритания, Мианмар и Румъния. До вчера следобед българското Външно министерство нямаше официално потвърждение от иранските власти, че на борда на "Мерск Тигрис" се намират български граждани. Посланикът ни в Техеран поддържаше постоянна връзка с иранските власти и колегите си от другите посолства.
Корабът е бил отклонен от ирански катери в пролива Ормуз във вторник. Плавателният съд бил принуден да навлезе в ирански териториални води след предупредителни изстрели. Капитанът

не бил съгласен да бъде ескортиран навътре

в ирански води и изпратил сигнал за помощ, на който се отзовали кораб на ВМС на САЩ и самолет, които наблюдават ситуацията, съобщи говорителят на Пентагона полк. Стив Уорън. Плавателният съд бил отклонен от един от основните световни маршрути на петролни танкери към иранското пристанище Бандар Абас, където на борда са се качили местни военни. Според представител на Техеран контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик с тамошни портове. Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад обяснява пред агенция ИРНА, че спорът има частен характер, а операцията е била предприета в ирански териториални води.

Според американците корабът е бил отклонен от международни води. Контейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай.

Плавателният съд "Мерск Тигрис" е бил взет на лизинг от компанията "Мерск", регистрирана в Дания. Той не е собственост на "Мерск" и екипажът не е нает от нея, уточни говорител на скандинавската датска компания. Корабът се експлоатира от компания "Рикмерс шипмениджмънт". "Стандарт" се свърза с поздразделението на компанията в Румъния, която също има свои граждани на задържания кораб. Представителят на компанията Ригин Точхи увери, че корабът е спрян за уреждане на финансови отношения. "Това, което искам да подчертая, е, че екипажът и капитанът са добре, в безопасност и в добра кондиция. Американците и иранците имат някакви неща за изчистване и поради тази причина корабът е задържан", коментира Точхи. Според него моряците са държани като "залог", ако не бъде изплатена дължимата сума. Той обаче

не успя да уточни за колко пари става дума

Точхи потвърди, че на борда на кораба има само един българин, който е от Варна и му е личен приятел. Вчера сутрин той е разговарял по телефона със съпругата на капитана Георги Петров, която го помолила да не се всява излишна паника. "Стандарт" научи, че жената е педиатър и семейството има малко дете. Петров писал съобщение на румънския си приятел, в което потвърдил, че моряците са добре. Никой не е напуснал кораба. Ригин Точхи изрази увереност, че ще бъдат скоро освободени. "Може да приключи и за няколко дни, не мога да прогнозирам, в случая мен ме интересува, че екипажът е добре, парите са друга тема. Комерсиалните въпроси изобщо не ме засягат. Убеден съм, че капитанът и екипажът изобщо не са замесени в тая история, в която други имат сметки за решаване. Ситуацията е под контрол и се проследява. Нямаме основания за притеснения и се надявам, че скоро корабът ще бъде освободен", каза още Точхи.
Всъщност "Мерск Тигрис" е бил

задържан в съответствие със съдебно решение

по иск, предявен към компанията собственик на контейнеровоза от страна на иранската Pars Oil. Това се казва в съобщение на иранската Организация на пристанищата и мореплаването, разпространено от агенция ИРНА. В съответствие с решението на съда Pars Oil има право да изисква от собственика на "Мерск Тигрис" финансова компенсация", се казва в текста.
Товарният кораб е с капацитет 62 292 т. Широк е 37 м, дълъг - 255 м. Построен е през 2014 г., според спецификациите на сайта за следене на трафика по вода Marine Traffic. Не е ясно какъв точно товар е превозвал в момента на задържането му.

Щатите описаха инцидента като провокация

Това се случва в момент, в който САЩ и още пет световни сили се опитват да сключат споразумение за ядрената програма на Иран. От Министерството на външните работи на Дания пък съобщиха, че интензивно работят за уреждане на въпроса с контейнеровоза. "Трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада", се казва в изявление на външното ведомство.

Това е втори подобен инцидент за седмица. Миналият петък Иран задържа американски товарен кораб с 34-членен екипаж в Персийския залив, съобщи саудитската телевизия "Ал-Арабия". Високопоставен представител на американския флот обаче заяви пред Си Ен Би Си, че съобщението не отговаря на истината. Според иранска агенция, цитирана от РИА "Новости", товарният кораб бил задържан заради "нарушаване" на териториалните води на Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай