Има юридически проблем с премахването на незаконните гаражи

Има юридически проблем с премахването на незаконните гаражи  | StandartNews.com

София. "В София по официални данни има 7600 незаконни гаражни клетки, според мен те дори са повече. Проблемът с премахването им е юридически, нямаме ясни правила и основание, за да ги премахнем", разказа от ефира на редаването "Денят започва" по БНТ главният архитект на София Петър Диков.

Това би означавало, че макар да са поставени незаконно и на общинска земя, гаражите са частна собственост и ако бъдат премахнати, трябва да се съхраняват някъде, което пък води до това общината би носила отговорност и за вещите в тях. "Поставял съм няколко пъти на юристите въпроса. Трябва да се мине през законово решение", посочи Диков.

Зрителите можеха да задават въпроси към Диков и те бяха свързани предимно със зелените площи в града. Главният архитект обясни, че проблемът със застрояването в тях е наследен като "терени за възстановяване" преди осем-десет години. Според него сегашното ръководство на Столичната община е спряло порочната практика да се строи в паркове и градинки.

Планираното застрояване на Северния парк няма да бъде реализирано, тъй като общината няма достатъчно средства, за да откупи частни терени, върнати по силата за закона за реституцията, за които е планирано да са паркове, градинки и детски площадки.

Започва обаче ремонтът на първата част на Южния парк (около НДК) с европейски средства, стана ясно от думите на Диков, който изрази надежди, че спирането на средствата по оперативна програма "Регионално развитие" няма да забави реализацията на проекта. В другите части на Южния парк предстоят подмяна на настилки на алеите, засаждане на цветя и дървета.

"За мен най-важното трасе в София е бул. "Тодор Каблешков". От много години се опитваме да го разширим в частта, която е изградена, и да го прокараме в частта между ул. "Луи Айер" и "Симеоновско шосе". В едната част, където трябва да се преведе през нови територии, проблемите са чисто процедурни – основно с обжалване на собственици срещу устройствените планове срещу отчуждаване на земите им за развитие на инфраструктурата, а в другата си част въпросът опира до пари", обясни Диков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай