Игнатов: Вдигаме заплатите на учителите

Министърът очаква по-голям бюджет за 2013-а

Игнатов: Вдигаме заплатите на учителите | StandartNews.com

София. Заплатите на учителите ще се вдигнат от следващата година, но няма да бъдат повишени еднакво, така както иска министър Дянков, заради различните делегирани бюджети в училищата, заяви министърът на образованието, Сергей Игнатов.

От 1 януари 2013 година ще бъде повишен единният разходен стандарт за ученик, каза днес министър Игнатов и така, чрез делегираните бюджети, ще се повишат и учителските заплати. С колко точно ще се вдигне стандартът още не се знае, сега той е средно около 1300 лева на ученик.

Министър Игнатов каза още, че очаква по-голям бюджет за образование за 2013 година, който заедно с европейските 520 млн. лева ще стане над 3 милиарда лева.

Образователното министерство следи, но не печата тетрадки и не ги одобрява, защото това не са учебници, обясни министърът. До ръководствата на училищата обаче било изпратено писмо, в което се препоръчвало да се обясни на родителите, че "училището е сериозна институция и тези певци, певици и текстове, са място за развлечение на друго място", поясни министърът по повод отпечатването на тетрадки с поп-фолк певци.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай