И кукерите от "Сурва" в ЮНЕСКО

И кукерите от "Сурва" в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Канят Вежди Рашидов на фестивала със зелник и домашна ракия

Уникалният кукерски фестивал в Перник - "Сурва", е на крачка от ЮНЕСКО. "Министерството на културата винаги стои зад съхраняването на българските традиции, които носят автентичността на българския народ, националната идентичност и духовност", каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той обяви, че се очаква до края на тази година живият в Пернишкия край обичай "Сурва" да бъде вписан в Листата на световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

В края на миналата година световната организация призна чипровските килими, а през тази председателят й Ирина Бокова подкрепи и пещерата Магурата. Традициите и скалните рисунки бяха сред победителите в кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Със зелник и домашна ракия сурвакари от брезнишкото село Долна Секирна поканиха Вежди Рашидов за 24-то издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник от 30 януари до 2 февруари. Градът очаква около 100 000 гости на маскарада, а министърът е обявен за негов патрон. Това стана ясно след среща между Рашидов, и.д. кмет на Перник Иван Иванов, областния управител Ирена Соколова и организаторите на фестивала.

Пернишкият маскараден фестивал е най-старият в страната и догодина ще стане половин век от първото му издание, а тази година се навършват 20 години, откакто Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) и пет години, откакто има признанието на европейска столица на сурвакарските и кукерските игри.

Тази година във фестивала ще има над 5300 участници в 85 групи от всяка една етнографска област в страната. Най-малкият участник е на 2 години, а най-възрастният - на 80. Ще гостуват маскирани групи от Гърция, Индонезия, Македония, Палестина, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия.

Освен класация от компетентно жури и тази година публиката ще има възможност да избере свой фаворит сред участниците чрез SMS гласуване. За откриването на фестивала са поканени Елица и Стунджи, а след концертната част ще има зрелищно светлинно и пиротехническо шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай