Христов се запил след скандал за корупция

Христов се запил след скандал за корупция  | StandartNews.com

Николай гръмнал Професора с 2,8 промила в кръвта

На младини шефът на научния фонд бил депутат в три парламента

Фонд "Научни изследвания" е "на карък" на просветните ни министри. Преди няколко години скандал за раздаваните в него пари стана причина за оставката на тогавашния образователен министър Сергей Игнатов. Пред сегашния - Тодор Танев, пък стои въпросът за спешен избор на нов управител на фонда, след като сегашният бе арестуван. Не за работата си в спорното звено, а за убийство. На 14 юли след тежък тридневен запой Николай Христов е застрелял своя приятел по чашка - Красимир Илиев. В апартамента тогава е била и жена - Миглена Иванова.

Около 18,40 ч Христов се обадил на тел. 112, че приятелят му е прострелян. На пристигналите криминалисти заявил, че събеседникът му с прякор Професора се е самоубил. По-късно обаче те се усъмнили във версията му заради ъгъла, под който е влязъл куршумът - той минал от горе на долу през главата на жертвата и е през окото му, и барутния нагар по ръцете му. Според експертизите изстрелът не е бил от упор или от близко разстояние. Тезата, че Илиев се е самоубил, може да се отхвърли категорично, твърдят и апелативните съдии. Вчера магистратите оставиха Христов зад решетките.

Причината за ареста на шефа на научния фонд Николай Христов само на пръв поглед няма нищо общо с работата му. Според запознати той е влязъл в запой след заседание на Комисията по корупция, на което бил извикан да дава обяснения. Срещу него имало три подадени сигнала за действия, свързани с източване на пари от фонда, като някои от тях били дадени и на прокуратурата. Предполага се, че Христов е започнал да пие след заседанието, на което върху него бил упражнен силен натиск въпреки политическата подкрепа, която има. А той има подкрепа от доста страни.

На младини е бил депутат от СДС в три поредни парламента. Търкал е депутатската скамейка в 36-ото, 37-мото и 38-мото Народно събрание като член на Демократическата партия. В същото време обаче е назначен на поста си по времето на кабинета "Орешарски" от тогавашния министър от БСП Анелия Клисарова. Служебният Румяна Коларова и настоящият Тодор Танев обаче го запазват на поста въпреки одити, които показват, че проблеми във фонда има. Твърди се, че в момента рамо му дават хора от Реформаторския блок, но след заседанието му било казано, че политическата му подкрепа се изчерпва. Проф. Лъчезар Аврамов от Обществения съвет към МОН го характеризира като "професионален политически интригант" и спорна фигура във фонда.

Според негови приятели Христов имал проблеми с алкохола и дори имплантиран чип срещу алкохолизъм. Това не му пречело да се запива с дни и просто да не идва на работа във фонда. На 14 юли, когато е извършил убийството, Христов е бил пиян като мотика. Това стана ясно в съда по време на гледането на мярката му за неотклонение. Доказателствата по делото сочат, че преди да се случи инцидентът, двамата с Красимир са употребили солидно количество алкохол. Изследванията показали, че Николай е бил с 2,8 промила алкохол в кръвта. Пробата на Красимир пък показала 3,54 промила. Според резултатите от урината на Професора промилите са били 4,04. л.

"Загубих най-добрия си приятел. Случи се нещо чудовищно. Бяхме пили. С него пием рядко, но пием ли, пием както си му е редът. Когато пия, го правя само с него - или у нас, или у тях", казва Николай Христов пред Софийския градски съд на 17 юли. По време на заседанието тогава Христов е помолил да го пуснат от ареста, защото в понеделник е трябвало да нареди превод за 7,5 млн. лв. за нуждите на учените в България. СГС го оставя зад решетките. И състав на Софийския апелативен съд вчера остави за постоянно в ареста 57-годишния мъж. Според апелативните съдии към момента има достатъчно доказателства, че именно Христов е извършил убийството, но не може да се каже категорично дали то е било умишлено. Защитата на Христов обаче определи убийството като "злополука" между двама бивши приятели.

Адвокатите поискали да бъде пуснат от ареста и заради хипертонията, от която страдал от 11 г. Според прокурора единственият свидетел на инцидента - Миглена Иванова, е почистила кръвта от бузата на ранения Красимир с хавлиена кърпа, преди да дойде екипът на Спешна помощ. Когато се е присъединила към компанията на мъжете, тя е видяла пистолета и се е изплашила. Христов обаче й показал, че той не е зареден и натиснал спусъка, за да й докаже, че не възпроизвежда изстрел. После тя отишла в кухнята, за да приготви вечерята. Вероятно точно в този момент Николай е заредил пистолета. Съдиите твърдят, че като се има предвид, че двамата с Краси са били близки, има голяма вероятност Христов да е знаел дали и къде точно в апартамента на жертвата има патрони. Пристигналите на мястото полицаи намерили у Христов пари, които е изтеглил от банкомат същия ден и с които щял да помогне на закъсалия си финансово приятел. И вчера пред съда Христов разказа, че е помагал многократно на Красимир, с когото ги свързва дружба от 1979 г. Той поиска мярката му да бъде изменена, но това не се случи.

Арестът му проваля проекти за 7,5 млн.

Точил пари с външни договори, наел консултанти от Нова Загора

Арестът на Николай Христов най-вероятно ще провали поредната конкурсна сесия във фонда, на която трябва да бъдат раздадени 7,5 млн. лева. Други екипи от учени пък чакат поредни траншове от преводи по стари проекти. Според заместник-министър Костадин Костадинов насоките за новия конкурс са върнати от финансовото министерство, защото не трябвало да се правят по този начин. Според запознати Христов е възложил тяхното разработване на външна фирма, точно както е постъпвал с всички дела на фонда. По негово време например научният фонд имал договори с двайсетина прависти от няколко кантори, въпреки че в самата институция има на щат юристи. В същото време при наличието на целия този правен ресурс фондът е успял да загуби две дела просто поради неявяването на Христов на тях. Така съдът е възстановил на работа уволнения след намесата на Бойко Борисов бивш управител Христо Петров, чието име бе свързано със скандалната сесия, която раздаде пари на приближени до ръководството на фонда. Петров е възстановен, тъй като са пропуснати сроковете за обжалване.


Говори се, че самият Христов чрез външни договори е създавал схеми за източване на фонда, въпреки че няма конкретни доказателства за корупция. При това при сключването на тези споразумения са били превеждани авансови суми от порядъка на 100 000 лева. Двоен е бил договорът и за външно счетоводно обслужване. Любопитното е, че Христов е сключил и споразумение с... фирма от Нова Загора, която е трябвало да оцени научния капацитет на предлаганите проекти. Със съпруга на собственичката на фирмата пък имало друг договор - за оценка на необходимостта от обучение на персонала. Целият този проект завършил със сериозната препоръка на екипа на фонда да бъдат организирани тиймбилдинги извън София. Любопитното е, че всички договори, които Христов е сключвал, са били с около 200 лева под прага за обществени поръчки, така че да не се налага да обявява такива, казва Лъчезар Аврамов.

Той разказва, че е подал доклад до министъра за промени във фонда с оглед на това, че е спорна самата фигура на управителя заради начина, по който е конституирана тя. И той, и Изпълнителният съвет се назначават еднолично от министъра, като управителят получава неограничена власт да се разпорежда с ресурсите на фонда - тоест с парите за наука в България. На практика върху него няма контрол. Това превръща поста в място, което създава предпоставки за генериране на корупция, затова фигурата на управителя трябва да се подбира изключително прецизно, казва Аврамов. Учени казаха, че още през зимата е имало предложения Христов да бъде сменен, но това не се е случило. От известно време има и идеи фондът да бъде закрит, като стане част от нова агенция за научни изследвания и иновации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай