Холандец печели от билки край пътя за Гърция

Холандец печели от билки край пътя за Гърция | StandartNews.com

Бившият фармацевт купи 5 възрожденски къщи за гости в с. Делчево

Вилям Ван ден Берг инвестира над 1 милион у нас

Светъл мъж с необичайно за района облекло тропа с дървеното си сабо по калдъръма на гоцеделчевското село Делчево. На развален български се поздравява с местните, спира се да поприказва с някои от тях. После продължава към дома си в подножието на Пирин планина. Това е холандският предприемач Вилям Ван ден Берг. Носи традиционна носия само на празниците. Но напоследък няма време да празнува - дори съботите и неделите, през които е у нас, са делнични дни за него. Защото повече от година се занимава сериозно със земеделие. Вече е инвестирал над 1 милион лева. Влага средства в земделския бранш, защото е убеден, че в развитието му е бъдещето на страната ни. Твърди, че държавата не прави максималното за развитието на селското ни стопанство. Но той е намерил ниша и е решил да се възползва. Вече е собственик на над 230 декара земеделска земя, която купил от частни стопани край хаджидимовското село Копривлен. Не жалил пари, за да станат въпросните имоти негова собственост. Най-напред мислел да сади само рози и декоративна шипка. Но плановете му се променили и вече отглежда и други култури в местността Мерата до селището, което е край пътя за Гърция. Дава работа на няколко българи и не крие, че е доволен от трудолюбието и отговорността им. "Убеден съм, че с новото начинание ще имам печалба, тъй като условията за отглеждането на билки, цветя и зеленчуци в района са отлични. Взел съм под наем 50 декара земя до гоцеделчевското село Борово, както и 10 декара в землището на сатовчанското село Слащен. Там все още облагородявам почвата, не съм започнал да засявам земята", разкрива намеренията си холандецът.
Вилям Ван ден Берг е бивш фармацевт. В родината си е известен енолог и пчелар. Пътувал по света по професионални дела, идва и у нас. По думите му България го грабва. После идва отново, и отново. Вече като турист. Обикаля страната, докато в един момент решава, че може не само да се установи тук, но и да намери нови хоризонти за живота си като пенсионер. Първо си харесал разложкото село Елешница, но минал и през Делчево. Довел и съпругата си Марта, която също била очарована не само от възможността за живот сред природата, но и за участието им в бъдещото развитие на селото като туристическа дестинация. 64-годишният Вилям казва, че тук го спряла красивата природа, бистрата вода, кристалният въздух, гостоприемните селяни. За него, човека от Ниската земя, преситен от шума и стреса в големия град, планинското Делчево е истински рай.

Преди две години се заел да развива производство на билки и цветя. Продукцията изнася основно в родината си. Първо засадил декоративна шипка, която отглеждат за цвят, а не за плод. Няколко работници се грижат и за билки, и за цветя - божури и рози. В сезона на брането холандецът дава работа на близо 30 души. Вилям Ван ден Берг е категоричен, че печалбата му е гарантирана. Бизнесменът -пенсионер построи и модерна складова база в своя имот. "Вложил е над 1 милион лева. Направи десетина износа за родината си, доволен е", сподели бившият кметски наместник на село Делчево Иван Панайотов. "Държавата ви не използва и не прави максималното за развитието на земеделието. Притежавате страхотни природни дадености, за да сте сред първите в Европа по отглеждане и износ на селскостопанска продукция", казва инвеститорът.

Сега той пристигна в Делчево в началото на декември и ще остане до коледните празници, които ще изкара в родината си. Ще дойде пак в началото на следващата година. Защото знае, че трябва да полага много грижи и да контролира целия процес на производствота на билките и цветята. Затова всяка сутрин облича работните дрехи, обува спортните обувки и поема с колата си към Копривлен. Не бяга и от физическата работа. Дава не само съвети на своите работници, но често се труди наравно с тях на полето. Защото срамна работа няма. Особено, когато става дума за нещо, което самият ти си създал с двете си ръце. И затова се налага да се полагат грижи за цветята като за деца. Ако един ден не го правиш, то резултатите няма да са такива, каквито искаш, уверява холандският пенсионер.

Преди време закупил и ремонтирал 5 родопски възрожденски къщи в Делчево. "Перспективата пред селото е да развива селски туризъм. Необходима е малко помощ от община Гоце Делчев, за да се кандидатства с проекти и да се развие това чудно селище. Вярвам в тази перспектива. Затова влагам сериозни средства тук. Гостуват ми сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени. Архитектурата на сградите, които съм закупил и от местните жители и съм ремонтирал, е впечатляваща. Става въпрос за родопски възрожденски къщи, повечето от които са на два века. Някои от тях са архитектурни паметници", казва Вилям.

Иначе той се чувства половин българин - участва активно в селските празници Трифон Зарезан, Еньовден, Великден. Дори се облича в холандска носия, за да придаде повече цвят на събитията. Често печели първи награди на конкурсите за най-хубаво вино. Местните баби, които са най-многобройни жители на селото, са най-добрите му приятели. Знаят, че обича прочутата делчовска баница и често му я приготвят. Той пък връща жеста с вино и мед, собствено производство. В Делчево не е подходящо за отглеждане на пчелни кошери, доста е студено през зимата, защото е високо в планината. Затова пчелите на Вилям се гледат в Холандия, там са и бъчвите му с вино. Но пък за близките му хора в Делчево винаги има доставки от холандските му деликатеси.

"Чувствам се равноправен жител на селото. Помагаме си взаимно с моите съселяни. Черпя ги с хубаво вино, мое производство. Радвам се, че открих това място и инвестирам и тук", твърди холандецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай