Хиляди разгледаха 3 бойни кораба за празника на ВМС

Хиляди разгледаха 3 бойни кораба за празника на ВМС | StandartNews.com

 

Варна. Хиляди варненци и гости на града имаха уникалната възможност да се качат на борда и да разгледат на празника на Военноморските сили три бойни кораба, които бяха акостирали на Морска гара - Варна. Сред тях е пристигналия на посещение в събота с 204 кадети на борда бразилски учебен военен кораб "Brazil”, който отвори за посещение в 11,15 до 15 часа. По същото време в събота спуснаха трапа за посетителите си и фрегатите "Дръзки" и "Смели" от българските ВМС.

Отворените врати са във връзка отбелязването на 134-години от създаването на Военноморските сили на България. Точната дата на основаването им е 12 август, но по традиция празника се чества през втората неделя на месец август.

По този повод сутринта на Морска гара - Варна се проведе ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от ВМС. Веднага след това бе производство в първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Дипломата и първите офицерски пагони на първенеца на випуск 2013 с успех 5,92 Росен Николаев Трошев от специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, специализация „Корабоводене за ВМС” връчи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов., а началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи дипломи и пагони на отличниците от специализациите.

В ритуала по присвояване на първо офицерско звание участват също командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан първи рангпроф. Боян Медникаров. От втората специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” завършват 8 курсанти, а от третата специализация „Корабни машини и механизми за ВМС” завършват 5 курсанти. Всички са преминали успешно петгодишния курс на обучение и ще продължат реализацията си в поделенията на ВМС.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай