Харманли не иска центъра за бежанци

Харманли не иска центъра за бежанци | StandartNews.com

Жителите на града готови пак да излязат на протест

„Не ги искаме тука. Те не могат да живеят с нас. Ходят по нужда под терасите на блока, хвърлят фасове и боклуци навсякъде, все са на групи, гледат жадно жените, седят на земята, там се хранят." Такива са коментарите във Фейсбук на жители на Харманли след протеста в неделя. На втората за месец демонстрация излязоха няколко десетки местни протестираха срещу мигрантския център в града. Ако на предишния в началото на септември харманлийци настояваха регистрационно-приемателният център да бъде от затворен тип, сега те изобщо не го искат в града си.

Да отиват на границата, там им е мястото

Евродепутатът Ангел Джамбазки каза, че така било в Австрия", казват още те.
„Получава се така, че чужденците, предимно млади мъже, ходят спокойно из града, а ние сме затворени вкъщи. Жените ги е страх да ходят по тъмно, вече никоя не излиза без придружител. Това е положението в Харманли, казват те.
Жителите на града не искаха лагера и преди 3 години. И тогава имаше протести и недоволства. После, през първата зима с настанени бежанци, се юрнаха да помагат с храна и дрехи, тъй като съчувстваха на бежанците. А и мизерията в лагера, пълен с жени и деца, бе голяма. "Да, така беше, но тогава лагерът приюти бягащи от войната в Сирия. Днес се пълни с млади мъже от Афганистан и Пакистан.

Това не са никакви бежанци

това са хора, тръгнали към богата Европа, които утре ще разчитат на социалната й система, може и от различни групировки да са", коментират още харманлийци.
Най-големият им страх обаче, е че капацитетът на лагера ще бъде увеличен на 5 000 души. Сега в него има 3500 човека. На протеста хората настояха да бъде спряна обществената поръчка за 400 фургона за лагера. "Ако тук има 5 000 души, Харманли няма да е същият град. Ние сме 10 000", казват хората и допълват, че центърът на града им е пълен с насядали по земята групи мъже. „Защо да ги храним, родните пенсионери мизерстват. Млади, прави, здрави мъже, защо не си стоят в родината, да работят и да се борят там за по- добър живот,

дошли са тука да седят по цели дни

коментират още хората.
Те са категорични, че и следващ протест ще има, ако центърът не бъде затворен. Протестът от неделя е поредният в града, в който цари напрежение заради бежанците. В края на август в местния бежански център стана масово сбиване. В него участваха афганистанци и иракчани, които получили подкрепление от сирийци. На мястото пристигнаха 50 униформени, които бяха атакувани с камъни от имигрантите. Скандалът избухна малко преди полунощ. Преди сбиването бежанците се били събрали в едно от помещенията, в което пиели алкохол и се веселили, но купонът прераснал в побой след скандал заради фалшиво пеене.
Пострадаха двама сирийци. Масов бой в центъра имаше и през май, когато 22-годишен сириец бе намушкан с нож в ръката, а друг бе с пукната глава. Боят станал пред нощно заведение, като в него участвали близо 50 чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай