Хакери атакували пощата на район в Столична община

Някой се опитал да поръча софтуер за следене на над 30 компютъра в Район "Изгрев"

Хакери атакували пощата на район в Столична община | StandartNews.com

София. Хакери са атакували електронната поща на Столичната община в район „Изгрев". Това съобщи кметът на района Цветомир Жеков пред бТВ и обясни, че хакерите са отговаряли на жалби и сигнали на граждани, които са били получени на пощата.

Компютърните специалисти се опитали и да поръчат шпионски софтуер за следене и подслушване под претекст да не изтича ценна информация от общината, стана ясно от градоначалникът.

Част от кореспонденцията между общината и фирмата за закупуване на програмата за следене и подслушване е качена на интернет сайт, съобщи телевизията.

Кметът на район „Изгрев" разбира случайно в началото на миналия месец, че електронната поща за обратна връзка на общината с гражданите е била атакувана. Жеков даде пример с питане на гражданин за дупки и кърпежи в столичния район, на което хакерите му отговорили нестандартно, което не е нормално.

„Отговорът беше „Купете си, госпожо, кокили. Проблемът ви няма да бъде решен", допълни районният кмет, който разбрал за проблема едва след оплакване на телефона на общината.

Няколко дни по- късно на същия мейл общинарите получават съобщение от фирма, която продава програма за следене на компютри и подслушване в офиса. Фирмата искала да се доуточнят детайлите по закупуването на софтуеъра. Така от Район "Изгрев" разбират, че някой е поръчал софтуер за над 30 компютъра за кметството.

„Веднага изпратихме мейл на посочения адресат, на който всъщност като поискахме лицето да ни препрати цялата кореспонденция, която е водена от наше име, но и до ден-днешен не сме получили отговор от него", каза още по проблема с пощата кметът.

„Помислих, че е някаква фирма, която просто има много офиси. Изтичала информация от компютрите, нерегламентирано се копирали данни и не знам си какво. Нали това е стандартно" посочи кметът и уточни, че от общината са сменили паролата на имейла.

От Държавната агенция „Национална сигурност" заявиха пред бТВ, че работят по случая и издирват извършителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай